Előfizetői tartalom

Milyen válság? Soha nem ment ilyen jól a magyar cégeknek (TOP 10 sztori - 10.)

Turbulens éven vannak túl a nagy magyar tőzsdei cégek, a kihívások ritka kombinációjával kellett idén megküzdeniük, és biztosan nem sokan vannak, akik az ukrán háborút, az energia- és forintválságot előre látva sok jót jósoltak volna a vállalatoknak, utólag azonban már tudjuk, korábban soha nem látott rekorderedményt értek el a tőzsdei cégek. Még úgy is, hogy az állami elvonások is alaposan nyomás alá helyezték a profitjukat. Ez nálunk az év egyik legfontosabb, TOP10-es sztorija.

A nagy hazai tőzsdei cégek úgy fordultak rá a 2022-es évre, hogy elvégezték a további növekedéshez szükséges beruházásokat, akvizíciókat, és minden adott volt ahhoz, hogy a koronavírus-válságból kilábalva szép eredményeket érjenek el. Bár az energiaárak és ezzel együtt az infláció már tavaly év végén is emelkedett, az idei év elején még egy relatíve nyugodt 2022-es év körvonalazódott, egy olyan év, amiben a vállalatok learathatják a gyümölcseit az elmúlt években elvégzett munkának. Azonban a vártnál hamarabb ütött be a koronavírus-válság után a következő krízis, és a vállalatoknak villámgyorsan kellett alkalmazkodniuk a kialakult helyzethez. Hogy milyen helyzethez?

  • Ukrajnai háború,
  • energiaválság,
  • nyersanyagpiaci turbulenciák,
  • forintválság,
  • magas magyarországi adóterhek,

csak néhány tényező, ami gyökeresen megváltoztatta a cégek működési környezetét.

Ezek ismeretében év elején még kevesen tettek volna nagy tétet arra, hogy pont egy ilyen évben érnek el korábban soha nem látott eredményt a hazai tőzsdei nagyvállalatok. Pedig ez történt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés