Előfizetői tartalom

Mindent felforgat a mesterséges intelligencia – De hogy lehet ezzel az egésszel pénzt keresni?

Tavaly november végén vált elérhetővé az OpenAI nevű cég mesterséges intelligenciával megtámogatott chatbot prototípusa, a ChatGPT, ami az elmúlt hetekben világszerte hisztériát váltott ki, sokan az internet átalakulását, egész iparágak transzformációját, üzleti modellek elhullását és újak létrejöttét várják a ChatGPT megjelenésétől. De hogyan lehet közvetlenül vagy közvetetten pénzt keresni a ChatGPT-vel, vagy úgy általában a mesterséges intelligenciával megtámogatott alkalmazásokkal? Mutatunk néhány példát.

Közvetlenül a ChatGPT-vel (vagy általában AI-alapú alkalmazásokkal)

  • Tartalomgyártás: ez talán a legkézenfekvőbb felhasználási és pénzkereseti lehetőség, a ChatGPT által létrehozott szövegek, cikkek, termékleírások stb. a legtöbb nyelven, akár magyarul is kifejezetten jól megírt, nyelvtanilag többnyire helyes, akár több különböző stílusban, ha kell humorosan stb. elkészített munkák, amik különböző portálokon, blogokon, közösségi média felületeken is elhelyezhetők (tapasztalataink szerint alapos fact check után), az oda terelt reklámokkal, hirdetésekkel kereshetünk pénzt. De a ChatGPT segítségével akár marketing- és reklámanyagok, szlogenek is létrehozhatók, de akár könyvek (akár ebook) is, és nem csak szöveges tartalom, de fotók, videók stb. is készíthetők.
  • Chatbotok: a statisztikák szerint a felhasználók egyre nagyobb része igényli a jó minőségű online ügyintézést, és egyre kevesebben utasítják el a mesterséges intelligenciával megtámogatott gépi ügyintézőket, ha azok jól végzik a dolgukat. A ChatGPT segítségével chatbotok fejleszthetők, amelyek az online emberi társalgáshoz nagyon hasonló élményt nyújtanak, fejlesztőként pénzt kereshetünk többek között ügyfélszolgálati chatbot szolgáltatások nyújtásával.
  • Adatgyűjtés, -rendszerezés: A ChatGPT segítségével könnyen készíthetők összefoglalók, adatbázisok, de alkalmas adatok kinyerésére különböző formátumú dokumentumokból, az így összegyűjtött adatbázisokból további összefoglaló dokumentumok készíthetők az AI segítségével, ezek értékesíthetők.
  • Szakértés: Még csak tavaly november óta érhető el a ChatGPT publikus változata, de máris számtalan szakértő kínálja szolgáltatásait, kurzusait, tananyagait, titkos tippjeit a ChatGPT-ről. Azzal is pénzt lehet keresni, ha alaposan kiismerjük a ChatGPT-t, és a megszerzett tudást másoknak kínáljuk. 

A McKinsey több olyan üzleti területet is beazonosított, ahol már elindul a mesterséges intelligencia alkalmazása:

  • Marketing és értékesítés: személyre szabott marketing, közösségi média és technikai értékesítési tartalmak (beleértve a szöveget, képeket és videókat); az egyes üzletágakhoz, például a kiskereskedelemhez igazított asszisztensek létrehozása
  • Működés: feladatlisták készítése egy adott tevékenység hatékony végrehajtásához
  • IT/mérnöki munka: kódok írása, dokumentálása és felülvizsgálata
  • Kockázatkezelés és jogi terület: összetett kérdések megválaszolása, hatalmas mennyiségű jogi dokumentációból való merítés, éves jelentések készítése és felülvizsgálata
  • K+F: például a gyógyszerkutatás felgyorsítása a betegségek jobb megértése és a kémiai struktúrák felfedezése révén
  • HR: a vállalatra, iparágra, céges kultúrára szabott interjúkérdések kidolgozása, onboarding automatizálása, kezdeti lépések (munkaügyi, jogi tanácsok stb.) segítése

Hogy konkrétumot is mutassunk, az egyik legismertebb példa arra, hogy egy szolgáltatásba beépítsék a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségeket, a Lensa AI. Az app már 2018 óta elérhető az app store-okban, de csak tavaly év végén lett igazán népszerű, amikor a letöltési listák élére kerül azzal, hogy a nyílt forráskódú AI-alapú képgenerátor, a Stable Diffusion szolgáltatását igénybe véve peppelte fel a saját szolgáltatását: ha a felhasználók feltöltik az appba a fotóikat, azokból a Lensa AI különböző hangulatú és stílusú avatarokat készít, amiket a felhasználók előszeretettel töltenek fel különböző közösségi platformokra, és ezért nem sajnálnak néhány dollárt kifizetni. A Lensa AI semmi különöset nem csinált, csak használt egy ingyenesen elérhető, mesterséges intelligencia alapú szolgáltatást, amivel az app mögött álló cég keresett néhány millió dollárt.

art2
Forrás: Instagram

Microsoft-részvény

A jövőben a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI és a Microsoft egyfajta szimbiózisban élhet, a Microsoft akár 10 milliárd dollárt fektethet az OpenAI-ba (49 százalékra emelkedhet a részesedése), hogy tovább fejlessze a szolgáltatásait, és számítási kapacitást nyújthat az OpenAI-nak, cserébe a Microsoft hamarosan bevezetheti az Azure OpenAI szolgáltatását, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy például a ChatGPT-t vagy a DALL-E-t integrálják saját felhőalkalmazásaikba, és számos más termékében is megjelenhet a mesterséges intelligencia.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés