Előfizetői tartalom

Indul a visszaszámlálás, ezen múlhat a tőzsdék feltámadása

Portfolio
Bár a múlt héten kaptunk némi ízelítőt, igazán csak a következő napokban fog beindulni a negyedéves gyorsjelentési szezon, mely során már nem csak az Egyesült Államokból, hanem Európából is érkeznek jelentések. Számos nagy technológiai név, köztük a Microsoft és a Tesla is közzéteszi legfrissebb számait a héten, és az elemzők arra számítanak, hogy a magas infláció, ez emelkedő költségek, és a lassuló bevételek már meg fognak látszani a vállalatok eredményességén, sőt, összességében csökkenő profitokra számítanak az amerikai technológiai szektorban. Ez azért is jelentős, mivel az amerikai piacot reprezentáló S&P 500 indexnek továbbra is a negyedét adják a tech cégek, tehát ezeknek a vállalatoknak az esetleges gyengélkedése az teljes piaci hangulatra kihathat.

Pácban az amerikai tech szektor

Az amerikai technológiai részvények újabb akadályba ütközhetnek, amikor a héten beindul az S&P 500 legbefolyásosabb szegmensének gyorsjelentési szezonja, hiszen az elemzői várakozások szerint a profitok eltűnéséve kell szembenézniük – írja a Bloomberg.

A tech-túlsúlyos Nasdaq 100 tőzsdeindex e kritikus időszakba úgy lép be, hogy az elmúlt napok történései mondhatni, hogy rövidre zárták az erős évkezdetet. Az előttünk álló kockázatokat aláhúzza, hogy a Microsoft - amely ma nyitja meg a gyorsjelentési szezont a tech cégek számára -, csatlakozott az Amazonhoz, és a múlt héten több ezer munkahely leépítését kezdte meg, mivel a bevételek lassulnak. A Google anyavállalata, az Alphabet is tervbe vette a létszámcsökkentést.

A Wall Street már hónapok óta csökkenti a technológiai szektorra szóló eredményvárakozásokat, amely a Bloomberg Intelligence adatai szerint legnagyobb mértékben fogja visszahúzni az S&P 500 vállalatainak összesített eredményét a negyedik negyedévben. A befektetők számára azonban veszélyt jelent, ha az elemzők még így is túlságosan optimistának bizonyulnak, mivel a gazdaság lehűlésével az iparág termékei iránti kereslet csökken.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés