tengeri szélerőmű
Üzlet

Dupla foglalás érkezett egy tengerfenékre: vita kerekedett két energia- és olajipari óriás között

Portfolio
A BP olajipari nagyvállalat egy hatalmas szén-dioxid-leválasztási projektet tervez az Északi-tengerben, a projekt megvalósítása kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy Nagy-Britannia elérje a kibocsátási céljait. Az elképzelés jó, de a probléma abból adódik, hogy az Orsted energiaipari óriáscég mindeközben egy hatalmas tengeri szélerőműparkot kíván építeni (tengefenékhez rögzített szélturbinákkal) éppen ugyanott, hogy segítse az országot a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos célok elérésében - írja a Reuters.

Dupla foglalás érkezett az Északi-tenger fenékre. A brit hatóságok mindkét tervezett projektre több mint egy évtizede adtak előzetes engedélyt, amikor a tengerfenék mintegy 110 négyzetkilométeres átfedése még nem jelentett leküzdhetetlen akadályt. Legalábbis akkor még nem tudtak róla.

Most azonban vita bontakozott ki a BP és az Orsted nagyvállalatok között, az angol Yorkshire megyében található Hornsea Four szélerőmű és az Endurance szén-dioxid-leválasztó és -tároló (CCS) projektek miatt, pontosabban az úgynevezett "átfedési zóna" miatt, a területet ugyanis mindkét projekt során használnák. A projektek együttesen mintegy 500 négyzetkilométernyi tengerfenékre terjednének ki. 

A technológi hatalmas segítség lehet a zöld átállásban. De mire van még szükségünk, hogy célba érjünk? Erről is szól az április 25-i Sustainable Tech konferenciánk.

A kutatásokból most derült ki, hogy a szénszivárgások ellenőrzésére használt hajók összeütközhetnek a tengerfenékre rögzített szélturbinákkal. Tavaly az Északi-tengeri Átmeneti Hatóság (NSTA), amely a tengeri energiával kapcsolatos tevékenységeket szabályozza, arra a következtetésre jutott, hogy az ilyen vállalkozások közötti nagymértékű kereszteződések a jelenlegi technológiák mellett nem megvalósíthatók.

Egyelőre a BP nem hajlandó átállni egy költségesebb, hajó nélküli megfigyelőrendszerre, az Orsted pedig nem hajlandó területet átengedni. Mindketten azt mondják, hogy az üzelti kilátásaik sérülnének, ha engedményeket tennének. Az érintett vállalatok és egy északi-tengeri zöld átállással foglalkozó szakértő szerint ez a patthelyzet azzal a kockázattal jár, hogy aláássa a brit törekvéseket az éghajlati célok elérésére. Az Endurance kapacitása önmagában legalább a felét adhatja annak a 20-30 millió tonna szén-dioxidnak, amelyet az ország 2030-ig évente le kíván választani.

A BP-Orsted helyzet hasonló vitákat vetíthet előre máshol is az egyre zsúfoltabbá váló Északi-tengeren - mondták a szakértők a Reutersnek. Nagy-Britannia keleti partvidéke, amely a szén-dioxid tárolására alkalmas kedvező geológiai képződményekkel, és a rögzített tengeri szélerőművek számára alkalmas sekély vizekkel van tele, az elkövetkező években a versengő zöld technológiák kulcsfontosságú csataterévé válhat.

A brit BP és a dán Orsted elkötelezett a vita megoldásában, a brit hatóságok február 22-én döntenek arról, hogy megadják-e a végső zöld utat a Hornsea Fournak, míg a BP és partnerei még idén tervezik meghozni a végső beruházási döntést az Endurance-ról. Nemcsak az éghajlati célok forognak kockán, hanem rengeteg pénz is, és bár a BP nem közölt költségbecslést az Endurance projektre vonatkozóan, az Orsted 8 milliárd fontra (3530 milliárd forint) becsülte a szélerőműpark költségét.

Címlapkép: Getty Images

pentagon usa
Vonat mozdony vasút
viharos szél időjárás
KSH
Komoly változásról döntött Zugló: átalakul az egész parkolási rendszer
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot