Előfizetői tartalom

Az épületek a legnagyobb szövetségeseink a magas rezsi és a klímaváltozás elleni harcban

Portfolio
Hazánk klímasemlegessé válásának egyik kiemelt célterülete az épületek energetikai korszerűsítése. A magyarországi épületállomány közvetlen üvegházhatásúgáz-kibocsátása, amely nagyrészt a fűtésből, melegvíz-készítésből, főzésből ered, 2020-ban az egész ország bruttó kibocsátásának 17%-át tette ki. Bár 2014 óta a lakossági épületek kibocsátása lényegében stagnált, a kereskedelmi és (köz)intézményi, vagyis összefoglaló néven szolgáltató épületeké pedig csökkent, mégsem dőlhetünk hátra: a magas rezsi és a klímaváltozás elleni harc is azt diktálja, hogy gyorsítsuk fel az épületállomány korszerűsítését. Erre vonatkozva fogalmazott meg javaslatokat a Green Policy Center.

A magyarországi épületállomány közvetlen üvegházhatásúgáz-kibocsátása (többnyire a fűtés, melegvíz-készítés, főzés) 2020-ban 10,9 millió tCO2e volt, ami hazánk bruttó kibocsátásának 17%-át tette ki. Ebből a lakossági épületeké 8,1, a kereskedelmi és (köz)-intézményi, vagyis összefoglaló néven szolgáltató épületeké 2,8 millió tCO2e volt. 2010, de főkét...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái