Előfizetői tartalom

Tökéletes viharba kerültek az egykori növekedési bajnokok - Beindultak a kirúgások, mi jöhet még?

Sejthető volt, hogy a gazdasági ciklusokra érzékeny technológiai vállalatokat megviseli a gazdasági lassulás és most, hogy a szektor legnagyobb szereplői közzétették negyedik negyedéves számaikat, már kézzelfoghatóak a bizonyítékok. Összeszedtük, hogy milyen főbb folyamatokról tanúskodnak a techgyorsjelentések, mi látszik a szektor különböző alszegmenseiben.

A technológia szektorra ható tényezők közül az egyik, hogy a hagyományosan jelentős exportkitettségű techcégeknek nem kedvezett a tavalyi év nagy részén erős dollár. Nem segített az sem, hogy az inflációs nyomás, valamint a gazdasági lassulás következtében a vállalatok és a fogyasztók visszafogták költekezésüket, ami az online hirdetések és a cloud szolgáltatások piacán is nyomot hagyott, a kínai gyárak leállásai pedig a hardvergyártók helyzetét nehezítették. Az Amazon a tőzsdei cégként eltöltött negyed évszázados történetének leglassabb bevételnövekedését könyvelte el, az Apple pedig bevételcsökkenésről számolt be, amire 2019 óta nem volt példa.

Volt olyan techcég, amely tudta növelni bevételeit, a profit marzsok viszont kivétel nélkül mindenkinél csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest.

A főbb mutatók alakulása 2022 negyedik negyedévében (év/év)
  bevételvált. működési eredmény vált. EBIT-marzs 4Q 22 EBIT-marzs vált. (pp) nettó eredmény vált.
Amazon 8,6% -20,9% 1,8% -0,7 -98,1%
Apple -5,5% -13,2% 30,7% -2,7 -13,4%
Alphabet 1,0% -17,0% 23,9% -5,2 -34,0%
Intel -31,6% -- -8,1% -32,4 --
Meta -4,5% -49,2% 19,9% -17,5 -54,8%
Microsoft 2,0% -8,3% 38,7% -4,3 -12,5%
Forrás: cégek gyorsjelentése, Portfolio      

A befektetők körében vegyesek voltak a negyedéves gyorsjelentésekre adott reakciók, a Facebook anyavállalatának negyedéves számait például kitörő lelkesedéssel fogadták a piacok, az Apple, az Amazon és az Alphabet eredményeire azonban mérsékelten negatívan reagált az árfolyam.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés