Előfizetői tartalom

Csúnyán elhasalt a Google mesterséges intelligenciája az első bemutatón, fájdalmas bakival indított a ChatGPT nagy kihívója

Portfolio
Tegnap bemutatta a Google a várva-várt mesterséges intelligencia alapú chatbotját, a Bardot, amelyet a nagy sikerű ChatGPT kihívójának szán a cég. Az első nyilvános bemutatón azonban egy tárgyi tévedés bújt meg a chatbot válaszában, amely bár nem ritka jelenség az ilyen nyelvi modellek esetében, biztosan rontja a Barddal kapcsolatos elvárásokat. Nem véletlen, hogy a Google részvények árfolyama is zuhanásban van a bemutató óta.

Aki kimarad, lemarad! Hogyan szerezz versenyelőnyt a mesterséges intelligencia használatával? Erről is szó lesz a Portfolio május 3-ai Digital Transformation konferenciáján!

Joggal félnek a Google-nél?

A ChatGPT hónapokkal ezelőtt robbantotta fel az internetet, és a chatbot azóta a világ leggyorsabban növekvő alkalmazásává vált, még a TikTokot is lenyomva a versenyben. Nem véletlen, hogy a Google-nél - amely évek óta fejleszt nyelvi modelleket - megijedhettek, sőt egyes híresztelések szerint egyenesen a „pánikgombot” nyomogatják. Egy biztos: a Google vezére Sundar Pichai kiadta az utasítást a fejlesztőknek, hogy azonnal kezdjenek mesterséges intelligencia alapú alkalmazások fejlesztésébe a meglévő nyelvi modellek felhasználásával. Ekkor kezdték el tesztelni a LaMBDA nevű modellen alapú Bardot is, amelyet a Google keresőjébe integráltak. A tesztelést később egy szűkebb felhasználói körre is kiterjesztették, most pedig az első hivatalos bemutató is lezajlott. A Google azt ígéri a következő hetekben szélesebb tömegek számára is elérhetővé teszi a szolgáltatást, ám pontos időpontot még nem jelöltek ki a végső rolloutra.

A Google félelme nem teljesen alaptalan, hiszen sokan felfigyeltek a ChatGPT képességeire, miszerint az rendkívül hatékonyan és összeszedetten képes egy-egy adott kérdésre válaszolni, bizonyos értelemben kiváltva ezzel a Google zászlóshajó termékét, a világ legnépszerűbb keresőmotorját. A ChatGPT-t fejlesztő kutatólabort jelentős összegekkel támogató Microsoft le is csapott a lehetőségre, és a bejelentette, integrálni fogja a chatbotot saját keresőjébe, a Bingbe. A felturbózott keresőmotort, amely a ChatGPT-vel ellentétben már az internethez is tud csatlakozni, a Google-t megelőzve mutatták be, és egyértelműen jobb volt a fogadtatása.

"Bullshit generátorok"

A Bard tévedése, bár nem egyedi jelenség, rossz fényt vethet a Google mesterséges intelligenciával kapcsolatos képességeire. Nézzük, miben hibázott a chatbot:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés