tőzsde részvény részvénypiac
Üzlet

Romlik a hangulat Amerikában a nap végére

Portfolio
Számottevő eséssel zárták a tegnapi kereskedést az amerikai indexek, a befektetők a legutóbbi vállalati gyorsjelentéseket emésztették, és a kamatemelésekkel kapcsolatos bizonytalanság folyamatosan a piacok felett lebeg. Ma kifejezetten jó hangulatban telt a nap az európai tőzsdéken és az amerikai piacok is emelkedéssel nyitottak, a magyar tőzsdén azonban zárásra elolvadtak a pluszok, miután a nap végén megütötték a Richter és a Telekom részvényeit.

A zárás sem lett szebb

A nap végére a Dow Jones index 0,7%-os, majdnem 250 pontos mínuszba csúszott. Az S&P-500 0,9%-kal, a Nasdaq pedig 1%-kal esett szerdai záróértéke alá.

Egyre kövérebb mínuszok

A kereskedés utolsó órájára fordulva egyre rosszabb a hangulat a Wall Streeten, a Dow Jones 0,5%-os mínuszban van, de az S&P-500 is hasonló visszaesést mutat, a Nasdaq pedig 0,65%-kal áll szerdai értéke alatt.

Egyelőre nincs nagy mozgás Amerikában

A vezető amerikai indexek egyelőre alig mozgulnak, a Dow Jones 0,2%-os mínuszban van most éppen, de néhány perce még hasonló pluszban állt. Ugyanez a helyzet az S&P-500 és a Nasdaq esetében is.

Megütötték a nap végén a Richter és a Telekom részvényeit

Megütötték a nap végén a Telekom és a Richter részvényeit, így a BUX napközben látott 1 százalék körüli emelkedése is elolvadt, végül minimális erősödéssel zárt az index, nagyrészt az OTP papírjainak köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

A tegnapi lejtmenet után ma emelkedéssel indítják a kereskedést a vezető amerikai indexek.

Tovább a cikkhez

Zuhan a kereslet a koronavírus-vakcinákra

Visszaesett a koronavírus-vakcinák iránti kereslet a világjárvány visszaszorulásával, de az AstraZeneca szerint ígéretes fejlesztési projektjeik vannak folyamatban, amelyek dollármilliárdokat hozhatnak a konyhára - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Meglett az eredménye a Pepsinél az áremeléseknek

Hatottak az áremelések a Pepsinél, az italgyártó óriás bevételei nőttek és minden szinten az elemzői várakozásokat felülmúló számokat közölt a vállalat mai negyedéves gyorsjelentésében. Ugyanakkor az látszik, hogy az árak emelése visszavetette a cég termékei iránti keresletet – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Hitelesség és transzparencia: ítéletet mondtak a hazai tőzsdei cégekről

Idén 22. alkalommal készítette el transzparencia-felmérését a Portfolio, melynek során alapkezelők és elemzők pontozzák a hazai tőzsdei vállalatokat olyan szempontok alapján, mint a gyorsjelentések minősége, a tájékoztatás hitelessége, vagy az alkalomszerűen adott információk minősége. Az utóbbi években a mid-cap vállalatok előretörése volt megfigyelhető, és ahogy tavaly, így idén sem blue chip végzett az élen, de a hagyományosan magas pontszámokat kapó OTP idén is előkelő helyezést ért el.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat a magyar tőzsdén

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken és a magyar piacon is a kereskedési idő felénél.

Tovább a cikkhez

Csúnyán elhasalt a Google mesterséges intelligenciája az első bemutatón, fájdalmas bakival indított a ChatGPT nagy kihívója

Tegnap bemutatta a Google a várva-várt mesterséges intelligencia alapú chatbotját, a Bardot, amelyet a nagy sikerű ChatGPT kihívójának szán a cég. Az első nyilvános bemutatón azonban egy tárgyi tévedés bújt meg a chatbot válaszában, amely bár nem ritka jelenség az ilyen nyelvi modellek esetében, biztosan rontja a Barddal kapcsolatos elvárásokat. Nem véletlen, hogy a Google részvények árfolyama is zuhanásban van a bemutató óta.

Tovább a cikkhez

Élőben ismerteti Gulyás Gergely a kormány döntéseit

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezekben a percekben tájékoztat a kormány legfrissebb döntéseiről. Az eseményről eben a cikkben tudósítunk élőben.

Tovább a cikkhez

Kijött a német inflációs adat és jó hírt közölt a Siemens

Emelkedéssel kezdték a napot az európai tőzsdék, az irányadó nyugat-európai és régiós indexek mindegyike pluszba fordult a nyitást követő percekben, a DAX több mint 1 százalékot erősödött. Az ipari részvények vezetik ma az erősödést a Stoxx szektorindexek közül, míg a vegyipari papírok kismértékben esnek.

A hangulatot segíti, hogy a Siemens megemelte az idei évre vonatkozó bevétel-és profitvárakozását az erős évkezdetre hivatkozva. A legutóbbi negyedévre 10 százalékos bevételnövekedésről számolt be a vállalat és a megrendelések rekordszintre emelkedtek. Az egykori konglomerátum technológiai vállalatánál a digitális és okos infrastruktúra bevételei 15 százalékkal nőttek.

a cég vezérigazgatója pedig kiemelte, hogy a mostani minden idők legjobb évindítása a vállalatnál.

A hírt követően 6,6 százalékos pluszba ugrott a részvények árfolyama a német tőzsdén.

siemensag

Megjelent ma a késve közölt német inflációs adat is januárból, amely az elemzők által vártnál alacsonyabb lett, és - az EU-s módszertan szerint harmonizált éves index - csökkent decemberhez képest. Az éves áremelkedés mértéke - az EU-s módszertan szerint mérve - 9,2% volt Németországban, amely csökkenést jelent az előző havi 9,6%-hoz képest. Az elemzők januárra 10%-os éves indexet vártak.

dax230209

Folytatódik az indiai milliárdos cégbirodalmának összeomlása - Már a tőzsdei lét is veszélyben?

Az előző két kereskedési nap eseményei alapján rövid időre úgy tűnt, megállhat az Adani-csoport részvényeinek esése, miután többek között olyan intézkedésekkel igyekeztek megnyugtatni a befektetőket, mint például a hitelek visszafizetésével és az adóssághányad csökkentésének ígéretével. A csoport dolláradósságának csökkenése olyan vevőket vonzott, mint az Oaktree Capital Management és a Davidson Kempner Capital Management. Csütörtökön azonban ismét mélyrepülésbe kezdtek a vállalatcsoport részvényei, miután az MSCI bejelentette, hogy felülvizsgálják a csoporthoz kapcsolódó, nyilvános piacon forgalmazható részvények mennyiségét, emellett pedig a francia energiaóriás Total Energies is bejelentette az Adaniékkal közös, több milliárd dollár értékű zöld hidrogén projektjét – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Jelentett a KBC, szép lassan elhagyják Írországot

818 millió eurós negyedik negyedéves nyereséget ért el a negyedik negyedévben KBC belga pénzügyi csoport.

Tovább a cikkhez

Egy százalék feletti plusszal indítja a napot a BUX

Emelkedésekkel indul a nap a vezető nyugat-európai tőzsdéken, a pozitívra forduló hangulat közepette a BUX 1 százalék feletti emelkedéssel kezd.

Tovább a cikkhez

Több száz dolgozójától válik meg a legnagyobb amerikai bank

Dolgozók százait bocsátja el a JP Morgan bank, órákkal azután, hogy bejelentették 500 bankár felvételét - írja a Reuters a forrására hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Európába is elért a Netflix jelszómegosztás elleni harca, újabb országokban változnak az előfizetések

Újabb országokra terjeszti ki a Netflix a jelszómegosztás elleni küzdelmet, ezúttal már európai országok is bekerültek a körbe. Azt is elárulta a streaming óriás, hogy hogyan oldaná meg a jelszómegosztás visszaszorítását, milyen változásokkal szembesülnek az előfizetők.

Tovább a cikkhez

Tömeges leépítés a Disneynél, több ezer embert rúgnak ki

7000 fős leépítésre készül a Disney, miután jelentős átalakításokra kerül sor a szórakoztatóipari óriáscégnél – írja a BBC. Az elbocsátások egy 5,5 milliárd dolláros költségcsökkentési terv részét képezik, melynek célja, hogy nyereségessé tegyék a Disney+ streaming szolgáltatást, amelynél a 2019-es indulás óta először csökkent az előfizetők száma az előző negyedévben.

Tovább a cikkhez

A vártnál jobb lett a német inflációs adat

Kijött a késve közölt német inflációs adat januárból, amely az elemzők által vártnál alacsonyabb lett, és - az EU-s módszertan szerint harmonizált éves index - csökkent decemberhez képest.

Tovább a cikkhez

Megint veszteséges lett a Credit Suisse, és egyelőre az is marad

A várakozásoknak megfelelő, 1,39 milliárd svájci frankos veszteséggel zárta a Credit Suisse 2022 utolsó negyedévét, éves eredménye pedig a 2008-as globális pénzügyi válság óta a legrosszabb volt.

Tovább a cikkhez

Megvan az OTP dollárkötvényének az árazása

650 millió dollár össznévértékben bocsát ki dollárkötvényeket az OTP, most megérkeztek az árazás részletei.

Tovább a cikkhez

Romániában fejleszt napelem-parkot az Astrasun

Regionális terjeszkedési stratégiájának következő lépéseként a román piacon kezd napelempark-fejlesztésbe az Astrasun. Ennek első lépéseként a vállalat együttműködési megállapodást írt alá a Green Energy Ortisoara nevű román projektfejlesztő társasággal.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 1,1 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 1,8 százalékot esett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,05 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 1,67 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,06 százalékot emelkedett.
  • A befektetők a negyedéves vállalati gyorsjelentéseket emésztik, ma tette közzé negyedik negyedéves számait a Toyota, amelyben arról számolt be az autógyártó, hogy működési eredménye 22 százalékkal megugrott.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,79 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,21 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,19 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,34 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,37 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,46 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma itthonról nem érkeznek fontos adatok, de elkezdődik az EU-csúcs, ahonnan ezúttal is érkezhetnek nagy mondások és 10 órakor Kormányinfó veszi kezdetét. Az eseményre a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul azután, hogy háromnapos kihelyezett kormányülést tartott hétfőtől Orbán Viktor Sopronban, és a hírek szerint például sok energetikai projektről, illetve az uniós helyreállítási hitelből való finanszírozásukról is döntés születhetett.

A külföldi adatok közül kiemelhető, hogy ma a Bizottság ismerteti a makrogazdasági előrejelzését, és a Fed szigorítási ciklusának csúcsához közeledve ismét érdemes figyelni a heti segélykérelmeket az USA-ban.

2023. február 6. - február 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
február 6. hétfő 8:30 MNB Biztosítók mérlege Q4
február 6. hétfő 8:30 KSH Kiskereskedelem dec.
február 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) dec.
február 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák dec.
február 7. kedd 8:30 MNB Devizatartalék jan.
február 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 8. szerda 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) dec.
február 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT jan.
február 10. péntek 8:30 KSH Infláció jan.
Nemzetközi makrogazdaság
február 6. hétfő 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések dec.
február 6. hétfő 11:00 EU Kiskereskedelem jan.
február 6. hétfő 14:00 Németo. Infláció jan.
február 7. kedd 8:00 Németo. Ipari termelés dec.
február 7. kedd 14:30 USA Külkereskedelem dec.
február 9. csütörtök   EU EU-csúcs  
február 9. csütörtök 11:00 EU Bizottsági előrejelzés  
február 9. csütörtök 14:30 USA Heti segélykérelmek  
február 10. péntek 2:30 Kína Infláció jan.
február 10. péntek 8:00 UK GDP Q4
február 10. péntek 16:00 USA Michigan-index feb.
február 10. péntek 16:00 USA Inflációs várakozások (5 éves) feb.
február 10. péntek 20:00 USA Államháztartás jan.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 14,6 százalékos elmozdulással a FTSE MIB index áll az élen, a sereghajtó 2,4 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 9,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,7 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 3,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 949,01 -0,6% -0,4% 0,9% 2,4% -4,3% 42,3%
S&P 500 4 117,86 -1,1% 0,0% 5,7% 7,2% -8,9% 59,5%
Nasdaq 12 495,38 -1,8% 1,1% 13,2% 14,2% -15,3% 98,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 606,46 -0,3% 0,9% 6,3% 5,8% 1,2% 26,1%
Hang Seng 21 283,52 -0,1% -3,6% 1,4% 7,6% -12,5% -30,1%
CSI 300 4 076,14 -0,4% -2,9% 2,4% 5,3% -11,6% 1,6%
Európai részvényindexek              
DAX 15 412,05 0,6% 1,5% 5,5% 10,7% 1,1% 25,7%
CAC 7 119,83 -0,2% 0,6% 3,8% 10,0% 1,3% 38,2%
FTSE 7 885,17 0,3% 1,6% 2,4% 5,8% 4,2% 10,0%
FTSE MIB 27 160,73 0,2% 1,7% 7,9% 14,6% 2,8% 20,9%
IBEX 9 227,3 0,6% 1,4% 6,0% 12,1% 6,4% -5,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 883,27 1,5% 1,5% 1,0% 4,8% -13,2% 18,0%
ATX 3 434,81 1,4% 1,7% 5,0% 9,9% -13,1% 1,1%
PX 1 374,8 1,4% 2,4% 10,0% 14,4% -6,1% 23,0%
WIG20 60 952,29 0,8% 0,8% 1,8% 6,1% -10,5% -2,6%
Magyar blue chipek              
OTP 10 935 2,0% 2,9% 1,5% 8,2% -39,4% -1,7%
Mol 2 762 1,0% 1,9% 4,3% 6,1% 1,9% -4,4%
Richter 8 160 1,5% 0,2% -3,1% -1,7% -1,5% 27,4%
Magyar Telekom 371 1,1% -3,3% 4,5% 9,4% -12,1% -19,0%
Nyersanyagok              
WTI 77,14 0,0% 1,0% 4,6% -3,9% -13,7% 25,9%
Brent 83,87 0,0% 1,1% 6,6% -1,2% -7,8% 29,8%
Arany 1 875,37 0,0% -2,8% 0,7% 3,3% 2,7% 42,5%
Ezüst 23,57 0,0% 0,2% -1,2% -0,8% 1,4% 44,2%
Devizák              
EURHUF 387,3500 -1,6% -0,7% -2,1% -3,3% 9,4% 24,4%
USDHUF 361,1824 -1,9% 1,1% -3,2% -3,7% 16,5% 42,2%
GBPHUF 435,3401 -1,0% -0,8% -2,9% -3,6% 3,8% 23,0%
EURUSD 1,0725 0,3% -1,8% 1,2% 0,5% -6,1% -12,5%
USDJPY 131,2 0,0% 1,5% -0,9% -0,4% 13,5% 20,1%
GBPUSD 1,2078 0,6% -2,0% 0,3% 0,4% -10,9% -13,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 961 -1,3% -3,3% 35,5% 38,3% -47,9% 178,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,63 -1,2% 6,8% 1,7% -5,3% 85,6% 27,8%
10 éves német állampapírhozam 2,33 2,4% 3,1% 5,4% -9,2% 898,7% 230,1%
10 éves magyar állampapírhozam 8,13 -0,1% 1,0% 1,0% -12,1% 72,2% 203,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: getty images

Európa erőre kapott, az USA viszont gyengült

Európában emelkedéssel telt a nap a tőzsdéken, Amerikában azonban eséssel zártak az indexek.

Tovább a cikkhez
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő ka-52 fegyveres stock
gulyás gergely
GettyImages-184361272
Portfolio Z gen fesztivál
kína, peking
factory worker gyári munkás hegesztés

Kasza Elliott-tal OTP - kereskedés

Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok venni, sőt egyáltalán...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
GettyImages-184361272