FONTOS Óraátállítás 2024: kezdődik a nyári időszámítás
 
Előfizetői tartalom

Jön a hét legfontosabb adata, öveket becsatolni a tőzsdéken!

Ismét hónap közepe van, érkezik a túlzás nélkül a világ egyik, ha nem egyenesen a legfontosabbnak tartott makroadata, az amerikai inflációs adat, ebből vonnak le következtetéseket a piaci szereplők arra vonatkozóan, hogy meddig, és milyen meredeken emelheti még a Fed az alapkamatot, ami alaposan kihat a tőzsdei teljesítményekre is. Ha a vártnál jobb adat (alacsonyabb infláció) jön, folytatódhat a rali, ha rosszabb (vártnál magasabb infláció), akkor pedig jöhet a korrekció.

Tovább csökkenhetett az infláció

A várakozások szerint hó/hó alapon 0,4 százalékkal, év/év alapon pedig 6,2 százalékkal emelkedhettek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ilyen „alacsony” utoljára 2021 októberében volt a drágulás mértéke az USA-ban.

Az elmúlt három hónapban, vagyis az októberre, novemberre és decemberre vonatkozó adatközlésnél a vártnál kedvezőbb, vagy annak megfelelő inflációs adat érkezett, nagy kérdés, hogy most is pozitív meglepetés éri-e a piacokat. A Clevelandi Fed "Nowcast" fogyasztói árindex-összetevőkre vonatkozó előrejelzése havi szinten 0,65 százalékos, éves szinten pedig 6,5 százalékos inflációt jelez előre. A Fed modellje a szerzők szerint kevesebb változóra épül, mint a CPI-jelentés, miközben több valós idejű adatot használ fel a kormányzati jelentésekben gyakran előforduló visszatekintő adatok helyett.

Várható mozgások

Most már gyakorlatilag szokásosnak mondható, hogy az amerikai inflációs adat közlése előtt a JP Morgan csapata elkészíti a várakozását azzal kapcsolatban, hogy milyenek lehetnek a piaci reakciók attól függően, hogy magasabb vagy alacsonyabb adatot közölnek ma ahhoz képest, amit a piaci szereplők várnak. A Bloomberg felmérése szerint a várakozás az, hogy a fogyasztói árak januárban 6,2 százalékkal emelkedtek, ehhez érdemes mérni majd a tényadatot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés