Előfizetői tartalom

Beütött a különadó, veszteséges lett a Richter a negyedik negyedévben

Fekete Beatrix
Több tekintetben rekordokat hozott a 2022-es pénzügyi év utolsó három hónapja a Richternél, pozitívat és negatívat egyaránt: csúcsot döntött a negyedéves bevétel, a teljes éves bevétel masszívan emelkedett és meghaladta a 800 milliárd forintot, de eközben az adózott eredmény szintjén komoly veszteséget könyvelt el a cég, amire az utóbbi húsz évben nem sokszor volt példa. Az egész évet nagyban segítő devizaárfolyam-változások a hazai gyógyszergyártó ellen fordultak az utolsó hónapokban, beütött a költséginfláció és a karácsonyi meglepetésként kivetett gyógyszeripari különadó jelentős egyszeri költséget rótt a vállalatra. De ezen negatív hatások sem tudták meggátolni a Richtert abban, hogy a teljes 2022-es évben ne csak a bevétel, de a nyereség is új csúcsra menjen.

Több mint 27 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben a Richter összes bevétele az előző év azonos időszakához képest, ami az elemzői várakozásoknak megfelelt, és egyben új negyedéves rekordot jelent, 224 milliárd forinttal. A bruttó fedezet közel a bevételnek megfelelő mértékben nőtt, viszont a piaci konszenzustól több mint 5 százalékkal elmaradt, az üzemi eredmény...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái