Előfizetői tartalom

Új szélerőművekkel nem, de akkugyárakkal számol a hálózatfejlesztési terv

Az elmúlt időszakban a figyelem középpontjába került a magyarországi villamosenergia-hálózat jelentős fejlesztési igénye, elsősorban mint a napelemes beruházásokat akadályozó tényező. Az időjárásfüggő megújuló erőművi kapacitás és a fogyasztói igények bővülése világszerte hasonló kihívásokat okoz az elosztói és átviteli hálózatokban, ezért az előttünk álló években kulcsfontosságú fejlesztésekre kell sort keríteni a rendszerben. A vonatkozó hazai fejlesztési terv két fő célja az ellátásbiztonság megőrzése mellett további jelentős, az energiastratégiai célokat meghaladó megújulós termelő kapacitás integrálása, de miközben jelentős új nagyfogyasztói igényekkel kalkulál, az új szélerőművek és az energiaközösségek hazai térnyerésének várható hatásaival nem.

Ahogyan arról a Portfolio is beszámolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februárban jóváhagyta a hazai villamosenergia-rendszer 2022. évi hálózatfejlesztési tervét (HFT). De mi is tulajdonképpen ez a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által évente elkészítendő dokumentum, mit tartalmaz és mit jelent a hazai áramellátás jövője szempontjából, illetve miért tett szert napjainkra a korábbiaknál is nagyobb jelentőségre? - cikkünkben egyebek mellett ezekre a kérdésekre is igyekszünk közérthető válaszokat adni.

Felkészülés a változásokra

A ’A magyar villamosenergia-rendszer hálózatfejlesztési terve 2022.’ című dokumentum a több elemből álló hálózatfejlesztési szakmai anyagok legfontosabbja, amely lényegében az erőműparkban és a fogyasztói szokásokban zajló jelentős változásokra történő felkészülést fogja össze, a nemzetközi viszonyok alakulását is szem előtt tartva. A tervet a Mavir jegyzi, de elkészítésében az elosztói engedélyesek (elosztóhálózat-üzemeltetők), valamint a MEKH is részt vesz egy, a társaságok és a Hivatal szakértői által alkotott Iparági Bizottság formájában.

A HFT fő célja az Iparági Bizottság által kiválasztott, megvalósításra javasolt fejlesztési stratégia, a kiválasztás alkalmazott szempontjainak, a stratégiát alkotó beruházási lista, valamint a rendszerszintű ellenőrző vizsgálatok eredményeinek a bemutatása.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés