Előfizetői tartalom

Mit művel a forint? És meddig mehet ez így tovább?

Tavaly október óta a forint az euróval szemben 14, a dollárral szemben pedig 22 százalékot erősödött, egymás után töri át a fontos szinteket, utoljára tavaly április végén volt olyan erős a magyar fizetőeszköz, mint most. A spekulánsokat az MNB a magas irányadó alapkamattal alaposan elijesztette a forint shortolásától, de sok más tényező is szerepet játszik abban, hogy egyre erősebb a magyar deviza. Megnéztük, meddig tarthat még ki a forinterő.

Egyre erősebb a forint

Ma újabb lokális mélypontra esett a forint az euróval szemben, már 373 közelében is állt a jegyzés, ilyen erős utoljára tavaly április végén volt a magyar fizetőeszköz.

eurhufsima

A dollárral szemben még nagyobb volt ma az elmozdulás, a mai erősödéssel már 350 alatt is állt a jegyzés, az euróhoz hasonlóan a dollárral szemben is tavaly április végén volt hasonlóan erős a magyar deviza.

usdhuf sima

Miért erősödik a forint?

Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk, hogy, mi okozza a forint erősödését. Az okok között egyértelműen a rendkívül magas irányadó alapkamatot érdemes elsőként említeni, tavaly októberben döntött az MNB 500 bázispontos kamatemelésről, azóta pedig 18 százalékon áll a ráta.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés