Előfizetői tartalom

Kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Európa között - Kiegyezés jön vagy beindul a pénzszivattyú?

Az Egyesült Államok tavaly indította el az inflációcsökkentő törvény (IRA) részeként történetének egyik legnagyobb beruházástámogatási programját, amellyel az amerikai tisztaipari, zöldgazdasági szereplőket pénzügyi ösztönzőkkel, adókedvezményekkel és védővámokkal segítik, ha az USA-ba telepítik gyártókapacitásukat. A lépést sokan egyfajta kereskedelmi háborúként értelmezik, amellyel főként Európa járhat rosszul, hiszen a bőkezű amerikai támogatások miatt európai vállalatok tehetik át székhelyüket Észak-Amerikába, vagy hajthatnak végre európai helyszín helyett Észak-Amerikában beruházásokat, hozhatnak létre ott kapacitásokat. Bár az első felhördülés után egyre kisebbnek tűnik az IRA beruházás-elszívó hatása, és egyfajta kiegyezés is jöhet az Egyesült Államok és az Európai Unió között, összességében mégis erősítheti az európai cégek amerikai jelenlétét és beruházásait, mint ahogy azt számtalan vállalat már be is jelentette.

Gazdaságfejlesztés - Kereskedelmi háború?

Az Egyesült Államok egy új gazdaságfejlesztési tervet hozott létre, amely a 2022. augusztus 16-án törvénybe iktatott inflációcsökkentő törvényen (IRA) alapul, ami új szövetségi kiadásokat irányít többek között a szén-dioxid-kibocsátás és az egészségügyi költségek csökkentésére. Az IRA az eddigi legjelentősebb éghajlatvédelmi jogszabály, valamint az Egyesült Államok történetében az éghajlatvédelmi és tiszta energiamegoldásokba történő legnagyobb beruházás. A törvény célja, hogy már 2030-ra 50%-kal csökkentse az USA CO2-kibocsátását.A törvény célja, hogy ösztönözze a hazai gyártási kapacitásokba történő beruházásokat, a kritikus ellátmányok hazai vagy szabadkereskedelmi partnerektől történő beszerzését, és beindítsa a kutatás-fejlesztést és a csúcstechnológiák, például a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás, valamint a tiszta hidrogén kereskedelmi hasznosítását.

Az IRA által nyújtott forrásokkal a technológiák széles körét ösztönzik a kibocsátás csökkentése és az energiaellátás megbízhatóságának és biztonságának erősítése érdekében, többek között a nap- és szélenergiát, a geotermikus energiát, a biogázt, a hulladékenergia hasznosítását, a vízenergiát, az árapály-hullámok energiáját, a szén-dioxid-leválasztást és -megkötést, valamint a nukleáris energiát.

Az IRA keretében összesen 394 milliárd dollárnyi szövetségi támogatást nyújtanak azzal a céllal, hogy az évtized végére jelentősen csökkenjen az ország szén-dioxid-kibocsátása A forrásokat adókedvezmények, támogatások és hitelgaranciák kombinációján keresztül biztosítják. A forrásokon belül a legnagyobb szeletet, 251 milliárd dollárt a tiszta villamos energia előállítása kapja, a szállítás és elektromos járművek területre 23,4 milliárd dollár jut.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés