Előfizetői tartalom

Betör a mesterséges intelligencia Magyarországra, a forradalmi változások már itt vannak!

A mesterséges intelligencia körül nagy a felhajtás, mióta az OpenAI a ChatGPT-vel nem kavicsot, hanem egy méretes sziklát dobott az állóvízbe, ám az AI története messze nem most kezdődött, és nem is most ér véget. Magyarországon is akadnak olyan nem szolgáltatószektorba tartozó vállalatok, amelyek már évek óta aktívan használják a technológiát a gyártásban, a minőségbiztosításban, a folyamatok optimalizálásában, de olyan AI is működik már itthon, amely a szarvasmarhák mozgása alapján képes megállapítani, hogy beteg-e valamelyik állat. Ezúttal az AI pénzintézeti és IT-szektoron túlmutató felhasználási területeire voltunk kíváncsiak körképünkben.

Aki kimarad, lemarad! A mesterséges intelligencia témájával kiemelten foglalkozunk május 3-ai Digital Transformation konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

AI a gyárakban

A körkérdésünkre válaszoló Huawei Technologies kifejtette, hogy ők nemcsak fejlesztik a mesterséges intelligenciát, hanem aktívan használják üzleti, gyártási és logisztikai folyamataik támogatására globális szinten és Magyarországon egyaránt. A pátyi Huawei Európai Ellátó Központban, amely a vállalat legnagyobb ilyen létesítménye a világon Kínán kívül, sokféle területen használják az AI-t a hatékonyság növelése és a termékek minőségének biztosítása érdekében:

  • A logisztikai rendszerben az AI folyamatosan követi a teljes megrendelés- és raktárkészlet-állományt, azokat a szállítmányokat is, amelyek még úton vannak. A rendszer felismeri, ha valamilyen anomália van a szállítási láncban, ami miatt nem fog időben beérkezni a készlet a vevői igények kiszolgálásához. Az automatizált rendszer ilyenkor javaslatokat tesz alternatív útvonalakra, vagy a szállítás átütemezésére.
  • A teherautók megpakolásának automatizált folyamatát, a rakodótér lehető legoptimálisabb megtöltését, a gyűjtőjáratok kialakítását szintén AI algoritmus segíti.
  • Mesterséges intelligenciával támogatott vizuális képfeldolgozóval felszerelt munkaállomások segítik a minőségbiztosítási feladatokat is a gyártás során. A gyártási folyamat utolsó lépéseként nagy felbontású kamerákkal készül kép a kész termékről, majd a számítási felhőben futó AI algoritmus azonosítja és összeveti azt az eredeti megrendelésben szereplő konfigurációval, kiszűri a hibás termékeket és csak az eredeti megrendelésnek megfelelő, hibátlan termékeket engedi kiszállítani.
  • A gyárban kísérleti jelleggel használnak gépi látással segített beléptetőrendszert a gyártócsarnokban a védőruházat és védőfelszerelések használatának, illetve egyéb környezeti paramétereknek ellenőrzésére.

A Huawei a távközlési hálózatok üzemeltetéséhez szintén használja az MI képességeit annak érdekében, hogy hatékonyabban, kevesebb energiát felhasználva, takarékosabban tudjanak működni.

  • Egyfelől az MI felismeri, a mobilhálózati forgalom változásait, a lehető legkisebb energiafogyasztás érdekében skálázza a rádiós állomások erőforrásait.
  • Másfelől a távközlési hálózatok esetében már magas szintű (Level 3-as, 3,5-ös) automatizációról beszélhetünk, ahol az AI-t nemcsak a hibák felismerésére, és az egyszerű hibák automatikus javítására, hanem azok megelőzésére is használják. Az üzemeltetési rendszerek gépi tanulási algoritmusai fel tudják ismerni azokat a mintázatokat, amelyek egy későbbi hibát jeleznek előre, így már azelőtt megoldási javaslatot tudnak tenni, mielőtt a hiba a felasználók számára észlelhető szolgáltatási minőségromlást eredményezne.

Mindemellett a Huawei magyarországi irodáiban is – a vállalat többi leányvállalatával egyetemben – AI-alapú, felhő vállalatirányítási rendszerek működnek, illetve mesterséges intelligencia segíti az élőbeszéd fordítását az értekezletek során. A magyarországi K+F központban AI-t használnak a fejlesztési folyamat megkönnyítése, gyorsítása érdekében.  

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés