Schneider Electric Duna Smart Power Systems okosgyar
Üzlet

Letették a Schneider Electric 16 milliárdos karbonsemleges okosgyárának alapkövét

Portfolio
A Schneider Electric francia elektronikai vállalat 16 milliárd forintos beruházása nyomán a következő években 500 új munkahely jön létre Dunavecsén - jelentette be pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a cég új, klímasemlegesen működő okosgyárának ünnepélyes alapkőletételén arról számolt be, hogy ez már a francia vállalat ötödik magyarországi üzeme lesz, ahol középfeszültségű eszközöket fognak előállítani elektromos elosztóberendezésekhez. A gyár neve Duna Smart Power Systems lesz, amelyben a termelés várhatóan 2024-ben indulhat el. „Magyarországnak kitüntetett szerepe van abban az üzleti stratégiában, amit a Schneider Electric megvalósít” – emelte ki az ünnepségen Frederic Godemel, a cég energiarendszerekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke.

A kormányzati stratégiáról és az elektronikai ágazati fontosságáról

Szijjártó Péter az ünnepségen jelezte a minisztériumi közlemény szerint, hogy a magyar állam által 2,3 milliárd forinttal támogatott, összesen 16 milliárd forint értékű beruházás várhatóan 500 munkahelyet biztosít majd 2025 után a térségben élők számára.

A tárcavezető emlékeztett arra, hogy tavaly megdőlt a beruházások, az exportteljesítmény és a foglalkoztatás rekordja is, és

Az a minimum elvárás magunkkal szemben, hogy idén még több beruházás jöjjön Magyarországra, mint a tavalyi rekordesztendőben, és az idén még többet exportáljon a magyar gazdaság, mint a tavalyi rekordévben

- közölte. Hangsúlyozta, hogy a kormány ezután sem fogja feladni alapvető gazdaságpolitikai céljait, a teljes körű foglalkoztatottságot, illetve azt, hogy Magyarországon kelljen fizetni a munkát terhelő legkisebb adókat. "Ehhez persze újabb és újabb beruházásokra van szükség" - mondta.

Április 25-én jön a legújabb fenntarthatósági rendezvényünk. A Sustainable TECH konferencián a technológia és a klímasemlegesség közös útjával foglalkozunk a legkülönfélébb aspektusokban.

A magyarországi beruházásösztönzési stratégiáról, a további célokról és a debreceni CATL beruházásról exkluzív nagyinterjút készítettünk a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatójával, Joó Istvánnal, amely itt érhető el:

A miniszter arra is kitért, hogy a magyar elektronikai szektor termelési értéke tavaly 36 százalékos bővülés után rekordot döntött, ekkor először meghaladta a 10 ezer milliárd forintot, és az idei év első két hónapjában is 47 százalékos növekedést regisztráltak a már mintegy 150 ezer embernek munkát adó, 94 százalékos exporthányaddal dolgozó ágazatban.

A magyar gazdaság sikere nagymértékben függ az exporttól, tehát itt most, ami beruházás történik, az majd az újabb és újabb exportrekordok eléréséhez tud minket hozzásegíteni

- mutatott rá.

Schneider Electric targyalas
Kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Üdvözölte, hogy Magyarország és Franciaország között józan észen alapuló együttműködés van, és arra is emlékeztetett, hogy a francia cégek alkotják hazánkban a hatodik legnagyobb beruházói közösséget, s az elmúlt nyolc évben 34 nagy francia vállalati beruházás kapott költségvetési támogatást. Ennek nyomán tavaly csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelem volumene, amely most először érte el a tízmilliárd eurót, a magyar export ebből több mint hatmilliárd eurót tett ki.

Ráadásul, ha már energiaátmenetről beszélünk, a magyar-francia együttműködést itt is szorosabbra fogjuk fűzni (...) A paksi atomerőmű bővítésében a francia szerepvállalást jelentősen meg fogjuk erősíteni, köszönhetően a francia kormány észszerű, racionális és tisztességes hozzáállásának

- húzta alá.

Arról, hogy a Paks II. projektben a Framatome szerepét növelni tervezi a kormány amiatt, mert a német exporthatóság nem adja ki a Siemens Energy-nek az irányítástechnikai rendszerre az engedélyt, már volt szó, illetve az e hétfői párizsi vacsorán is téma volt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő között.

Az okosgyárról

Frederic Godemel a dunavecsei gyár kapcsán kiemelte: az okosgyár CO2 kibocsátása nulla lesz, geotermikus és napenergiát egyaránt használnak majd, az üzem energiahatékony működését pedig a Schneider Electric saját digitális felügyeleti rendszere fogja vezérelni. A cég közleménye szerint azt is jelezte: a legfejlettebb ipari technológia segítségével készítenek majd középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket. A Schneider Electric termékportfóliójának legújabb darabjait gyártják majd itt, köztük primer és szekunder kapcsolóberendezéseket, kisfeszültségű villamos kapcsolószekrényeket és azok alkatrészeit, a teljes európai piacot kiszolgálva. A termelés a tervek szerint 2024-ben indul meg.

Schneider Electric Dunavecse gyar
Kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Az alelnök azt is vázolta, hogy a vállalat egyértelmű növekedésre számít az elektromos áramon alapuló megoldásokban, a zöld energia térnyerésében, az energiahatékonysági fejlesztésekben. Az új okosgyárban gyártott berendezések is ezt a fejlődést szolgálják majd.

„Dunavecsei új gyárunk megépítésével lehetőségünk nyílik arra, hogy a jelenleg Kunszentmiklóson zajló gyártási tevékenységünket kibővítsük. Ebben a folyamatban megkérdőjelezhetetlenül számítunk arra a több száz munkatársunkra, akik jelenleg is velünk dolgoznak. Emellett szintén százas nagyságrendben hozunk létre új munkahelyeket, így 2025-re terveink szerint már megközelítőleg 500 munkatárssal dolgozunk az okosgyárban” – jelezte  Frederic Godemel, a cég energiarendszerekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke.

Kiemelt szempont a fenntarthatóság

Az okosgyár megvalósítása során kiemelt figyelmet kap az energiahatékony működés biztosítása. Ennek jegyében geotermikus energia működteti a hűtési és fűtési rendszereket. A tetőn napelemek támogatják a lehető legmagasabb szintű megújuló energiafelhasználást, öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják majd – derül ki a közleményből.

Azokhoz a kijáratokhoz, ahol teherforgalom lesz, ún. légzsilipeket telepítenek, a kamiondokkoló állomásokat pedig energiahatékony módon alakítják ki úgy, hogy elkerüljék a hőveszteséget. Hasonló megoldást alkalmaznak majd a személybejárat esetében is. A festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártás során. A szerelőcsarnokban CO2 érzékelők segítik majd a légcsere vezérlését. Az öltözőkben, mosdókban, tárgyalókban, irodákban jelenlétérzékelő megoldások szabályozzák a légkezelő rendszert és a LED világítást. Az elektromos járművek számára 30 e-autó és 25 e-bike töltőállomást telepítenek. Mindezeket a technológiákat pedig a Schneider Electric digitális energiamenedzsment felügyeleti rendszere irányítja majd - részletezi a közlemény.

Az okosgyárról a Schneider Electric magyarországi értékesítési vezetője, Hajós Balázs, is említést tett már a Portfolio-nak adott februári interjúban, amelyben az energiahatékonysági és elektrifikációs lehetőségeket és kilátásokat jártuk körbe:

Különleges kapszula

Az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával elhelyezett kapszula több szempontból is különleges – emeli ki a közlemény. Amellett, hogy magát a kapszulát is a cég dolgozói készítették, elhelyezték benne a Schneider Electric egyik modern kapcsolószekrényének kicsinyített másolatát, amelyet szintén a vállalat munkatársai készítettek kifejezetten erre az alkalomra.

A kapszulába került egy tiszta levegővel megtöltött fiola, ez jelképezi azt a berendezést, amelyikben egy üvegházhatású gázt váltottak ki tiszta levegővel, és amelyet Dunavecsén is gyártanak majd. Egy pénzérme Kandó Kálmán magyar mérnök, a fázisváltó kidolgozójának emléke előtt tiszteleg.

A kapszulában elhelyezték az új okosgyár látványtervét is, illetve a Schneider Electric jelenlegi vezetőinek és munkatársainak nevében egy nyilatkozatot arról, hogy a világ vezető szemléletformáló vállalataként a fejlődés és a fenntarthatóság felé nyitnak utat mindenkinek, illetve felelős vállalatként az okosgyár térségében felmerülő környezeti, gazdasági és társadalmi körülményeket kellő érzékenységgel és kiemelten figyelik, saját eszközeik mentén támogatják azok fejlődését. Emellett folyamatosan azért dolgoznak, hogy meglévő munkatársaik elégedettek legyenek, és hogy vonzó környezetet teremtsenek a jövő fiatal tehetségei számára.

Címlapkép forrása: Schneider Electric sajtóközlemény, a képen balról jobbra: Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete, Eric Heitz, a Schneider Electric energiarendszerek ellátási láncáért felelős senior alelnöke, Frederic Godemel, a Schneider Electric energiarendszerekért és szolgáltatásokért felelős ügyvezető alelnöke, Szijjártó Péter, Külgazdasági és külügyminiszter, Font Sándor, Bács-Kiskun vármegye 3. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője.

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték