Előfizetői tartalom

Újabb csapás a naperőműveseknek, a kormány megint elhalasztott egy nagyon fontos határidőt

Ismét, negyedik alkalommal is elhalasztotta a kormány az újonnan létesítendő nagy naperőművek hálózati csatlakozásához elengedhetetlen, a hálózati cégek által a fejlesztőknek kiadandó dokumentum kiadási határidejét. A rendelet 2023. június 30-ra módosította az úgynevezett műszaki-gazdasági tájékoztatók kiadására kijelölt március 13-án lejárt határidőt, míg az egyéb, nem időjárásfüggő erőművi és tárolói beruházásokra vonatkozóan korábbi, május 10-i új határidőt határozott meg.

Itt az újabb halasztás

A szóban forgó, 50 kW feletti erőművi, tárolói és egyéb beruházások csatlakozására vonatkozó igényeket a hivatalosan 2022. május 2-án hirdetett – valójában már legalább 2021 óta tartó - hálózati csatlakozási stop bejelentése után nyújtották be a befektetők egyedi eljárás keretében, mivel erre ezen időpont után más módon nem is volt lehetőségük.

A szintén ugyanakkor meghatározott feltételek szerint a rendszerirányítónak és az elosztói engedélyeseknek eredetileg 2022. augusztus 1-ig kellett volna kiküldeniük a befektetők részére a csatlakozás konkrét feltételeit tartalmazó ajánlatot magába foglaló műszaki-gazdasági tájékoztatót (MGT), majd ezt a határidőt a kormány előbb 2022. november 2-ára, majd 2023. február 1-jére, azt követően pedig március 13-ára csúsztatta el, mielőtt a mostani rendelettel még későbbre tolta volna.

Az igénylők számára az MGT-ben foglalt műszaki-gazdasági feltételek teljesülése esetén biztosítható a hálózati csatlakozás lehetősége, vagyis a műszaki gazdasági tájékoztató kiadása alapvető feltétele a csatlakozásnak. Így tehát a március 29-i Magyar Közlönyben megjelent rendeletbe foglalt újabb halasztás azt jelenti, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés