Előfizetői tartalom

Beszakadt a gázár, fennmaradt a rezsiár: most a forró nyár és a kínaiak miatt aggódhatunk

Főleg a tavaly drágán betárolt gáz miatt nem nyúlt idén a lakossági rezsiárakhoz a kormány amellett sem, hogy beszakadtak a piaci gázárak, és bár most látszólag optimális állapot van a gázpiacon, de ez több tényező hatására akár pillanatok alatt is meg tud változni, akár duplázódó gázárakhoz is elvezethet – jelezték energiapiaci szakértők a Pénzcentrumnak. A következő hetekben elsősorban az európai folyók vízhozamára, az atom- és vízerőmű kapacitások termelésére, illetve a kínai gazdasági nyitás energiapiaci következményeire kell figyelni – mutattak rá a laptársunk körképében.

Miért nem nyúlt a rezsiárakhoz a kormány a beszakadó gázárak mellett?

A húsvét előtti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy májustól sem nyúl a kormány a lakossági rezsiárakhoz, azaz az átlagfogyasztásig marad a 102 forintos gázár köbméterenként, illetve a 36 forintos KWh-kénti áramár, afelett pedig 767 forintos, illetve 70 forintos árat kell fizetni. Amint a bejelentés után gyorskommentárunkban rámutattunk, a változatlanul fenntartott árak leginkább azzal függnek össze, hogy még most is jóval drágább, 180 forint körüli, a piaci gázár annál, mint amennyiért az állami MVM-nek a rezsicsökkentett áron el kell adni a lakossági fogyasztás döntő részét, és tavaly ennél is sokkal magasabb piaci árak mellett kellett beszerezni az energiahordozót.

Holoda Attila energetikai szakértő, volt energiaügyi államtitkár szintén ugyanezt említette a laptársunk által készített körképben. Szerinte egyetlen oka van annak, hogy nem nyúlt hozzá a kormány a lakossági rezsiárakhoz: méghozzá az, hogy az MVM túl nagy gázkészletet tárolt be és vásárolt fel akkor, amikor drága volt a molekula.

"Még mindig borzasztóan nagy vesztesége van a rezsicsökkentett árakon az MVM-nek, ráadásul, ha a lakossági árat nézzük, az még mindig nagyjából a fele, mint a ma már nagyon kedvezőnek számító, 40 euró körüli megawattóránkénti tőzsdei árak. Éppen az elmúlt fél év mutatta meg, hogy ha a lakosság meg van szorítva, szigorítva, akkor oda tud figyelni a saját fogyasztására, az emberek igyekeztek beleférni a rezsicsökkentett mennyiségbe. Így azok a remények is szertefoszlottak, hogy majd úgyis sokan lesznek, akik túllépik, és "lakossági piaci áron" kell vásárolniuk, elviszik majd a hétszeres árú gázt a tárolókból. Ez nem jött be" - fogalmazott a korábbi energetikai államtitkár. Emlékeztetett, Magyarország és az EU-tagországok is nagyon komoly gázmegtakarítást értek el tavaly nyár óta, nagyjából 20-25 százalékkal esett vissza a fogyasztás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés