Előfizetői tartalom

A szlovákok már 70 százalékban leváltak az orosz gázról és most új LNG-kapacitásokra vadásznak

Miután április elejére öt nagy nyugati céggel aláírta 2023-2024-re a gázszállítási szerződéseket a szlovák SPP gázellátó, amelyek nyomán 70%-ban levált az orosz gázról, az elmúlt napokban arról adott ki közleményeket, hogy lengyel, olasz és német cégekkel keresik a további lehetőségeket az LNG-importra és az újragázosító kapacitásokra. Mindez azt jelenti, hogy bár északi szomszédunk ugyanúgy nem rendelkezik tengerparttal, mint Magyarország, de mégis sokkal előrébb járnak az orosz gázról leválás folyamatában, noha a magyar kormány rendszeresen arról beszél, hogy a leválás az egész régió számára nagyon nehéz a földrajzi fekvés miatt, és részben erre hivatkozva a minap plusz gázvásárlások lehetőségéről is megállapodott az oroszokkal.

A legutóbbi ilyen SPP-közlemény éppen tegnapi, amelyben azt jelezte a szlovák közszolgáltató, hogy a német RWE Supply and Trading Gmbh-val kötöttek egyetértési megállapodást arra, hogy keressék a német LNG-terminálokon az újragázosítási kapacitásokhoz való hozzáférés lehetőségeit. Előtte április 20-án arról adott ki közleményt az SPP arról, hogy az olasz cégekkel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés