richter szekhaz
Üzlet

Kellemes meglepetés a Richtertől, folytatódik a növekedési sztori

Fekete Beatrix
Minden tekintetben az elemzői várakozásokat felülmúló első negyedéves számokat tett közzé gyorsjelentésében a Richter és a vezetőség közlése szerint az időarányos célok felett teljesített mindegyik üzletág. A bevételek és az üzleti eredmény masszívan emelkedett, amit a termékértékesítések dinamikus növekedése és az árfolyamhatások segítettek a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Viszont az időszakra elszámolt különadó és a pénzügyi eredmény soron jelentkező veszteség rontotta az eredményeket.

2023 első negyedévében sem akadt meg a növekedési sztori a Richternél, a bevétel, a bruttó fedezet és az üzleti eredmény tekintetében masszív kétszámjegyű növekedést ért el a vállalat – derül ki a társaság péntek hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. A Richter az elemzői várakozásokat is felül tudta teljesíteni, a Portfolio által készített konszenzusban szereplő számokhoz képest 2,6 százalékkal lett magasabb a január-márciusi időszak összes árbevétele. A bruttó fedezet 7,8 százalékkal, az üzleti eredmény 19,2 százalékkal haladta meg az elemzői várakozások mediánját, míg az adózott eredmény 11,7 százalékkal múlta felül.

varttabla

A negyedévet értékelve Orbán Gábor vezérigazgató kiemelte, hogy mind a négy üzletág az időarányos célok felett teljesített és az eredményeket javították a devizaárfolyam-mozgások.

Bár a negyedik negyedévhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben, éves összehasonlításban még mindig kedvezően hatottak a bevételre és az üzleti eredményre az árfolyammozgások. A cégvezér hozzátette, hogy a Vraylar forgalmán jelentősen lendített az indikációbővítés és a sikereket a saját k+f mellett a késői fejlesztési szakaszban lévő külső projektek sikeres felvásárlása is biztosítja, elsősorban a hormonpótlás területén.

A bevétel

209,7 milliárd forintos bevétellel zárta 2023 első negyedévét a Richter, ami 24,8 százalékos növekedés az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. Az árfolyamnyereség jelentősen hatott, az árbevételt 21,6 milliárd forinttal növelte.

A főbb termékek közül a cariprazine továbbra is dinamikus növekedéssel járul hozzá a Richter bevételeihez, a lezárt negyedévben a Vraylar amerikai bevételei közel 48 százalékkal ugrottak meg forintban számolva, míg a Reagila közel 69 százalékos növekedést tudott felmutatni. 2022 decemberében az FDA jóváhagyta, hogy a Vraylar használatát kiterjesszék a major depresszió (MDD) kiegészítő kezelésére. 2023 első negyedévben a Richter, illetve licence partnerei bevezették a cariprazine-t Marokkóban, Ománban, Irakban és Cipruson. Mindezek mellett a termék támogatott státuszt kapott Fehéroroszországban a beszámolási időszak során. 2023 első negyedévének végére a cariprazine összesen 57 országban vált elérhetővé globálisan, beleértve az USA-t és Magyarországot.

A nőgyógyászati termékcsoport forgalma elsősorban az orális fogamzásgátlók árbevételének, illetve az Evra értékesítés után elszámolt royalty és a közvetlen termékértékesítésnek köszönhetően emelkedett több mint 41 százalékkal. Az árbevétel alakulásához nagymértékben hozzájárult a 2021-ben bevezetett Drovelis, ami elsősorban Nyugat-Európában nőtt, különösen Olaszországban, Németországban és Spanyolországban. A Richter ki tudta használni az áremelések, a kedvezőbb versenykörnyezet, valamint az erős rubel kedvező hatásait, amelyek együttesen kiváló értékesítési dinamikát eredményeztek a termékportfólió esetében Oroszországban.

A Janssentől 2021 januárjában megvásárolt Evra negyedéves bevétele közel 35 százalékkal emelkedett és a beszámolási időszakban a top10 terméklista harmadik helyére került.

A Bemfola 6,5 százalékkal ért el magasabb árbevételét, amit elsősorban a francia és a spanyol piacnak köszönhet. Ezt részben ellensúlyozta a Dél-Koreában és Ausztráliában elért alacsonyabb eredmény, valamint az, hogy Ukrajnában a minimális szintre esett vissza az értékesítés az országban zajló háború következtében.

Növekvő, de egyelőre kis súlyú a biotechnológiai terület a Richternél, ahol kiemelhető, hogy az első negyedévben a teriparatide árbevétele 42 százalékkal növekedett.

A Richter orosz és ukrán kitettsége miatt a beszámolási időszakra továbbra is hatott a háborús helyzet. A piacelemzők által mért legfrissebb adtok szerint 2023 első két hónapjában az orosz gyógyszerpiac dinamikája volumenben kifejezve számottevően lassult, a nagykereskedői készletek csekély mértékű növekedése ellenére is. Az értékesítési volumenek csökkenését ellensúlyozta a rubelben mért magasabb forgalom, amely elsősorban a 2022 első negyedév végén végrehajtott áremeléseknek volt köszönhető. Ukrajnában 2022. február végén leállt a kereskedelmi tevékenység, ami rendkívül alacsony bázis időszaki árbevételt eredményezett. Az ukrán törvényi háttér közelmúltban bekövetkezett változása lehetővé teszi forgalmazási engedélyek visszavonását mindazon termékek esetében, amelyeknek gyártókapacitása van Oroszországban és ott adózik, továbbá elegendő helyettesítő termék van jelen a piacon. A Richter esetében 35 ilyen terméket találtak és az engedélyek felfüggesztésének eljárását 2022 október elején elindították. A fenti rendelkezés a gyakorlatban nem került végrehajtásra 2023 első negyedévének végéig, valamennyi törzskönyvezett termékünket forgalmazni tudta a gyógyszergyártó a negyedév folyamán.

A kifizetések mind az orosz, mind az ukrán piacról rendben teljesültek a beszámolási időszak során – közölte a cég.

A gyógyszergyártási szegmens bevétele a Richter 10 legnagyobb piacán
milliárd forint 1Q 22 1Q 23 változás
USA 31,61 45,80 44,9%
Oroszország 19,48 33,12 70,1%
Magyarország 11,40 13,26 16,3%
Lengyelország 8,15 10,11 24,1%
Németország 5,08 6,22 22,6%
Spanyolország 4,89 6,12 25,2%
Kína 4,69 5,15 9,8%
Románia 3,74 4,12 9,9%
Olaszország 2,90 3,76 29,6%
Franciaország 3,99 3,68 -7,6%
Forrás: Richter, Portfolio    

Az eredményesség

Az árfolyamhatás 16,7 milliárd forinttal emelte a bruttó fedezetet, ettől megtisztítva a bruttó fedezet 15,3 százalékkal növekedett, amelyet a gyógyszergyártási szegmens árbevételének 17,4 százalékos emelkedése és a nagy- és kiskereskedelmi tevékenység alacsonyabb részaránya alakított. A bruttó fedezetre pozitívan hatot a Vraylar amerikai és kanadai értékesítése után járó royalty növekedése, valamint az egyes tradicionális és nőgyógyászati termékek árbevételének növekedése. Negatívan hatott a termékelőállítási költségek növekedése, ez azonban korlátozottan érvényesült, mivel ezek a tételek egy későbbi időpontban eladásra kerülő termékek gyártását érintik.

A bruttó fedezeti szint 60 százalék fölé emelkedett, amire 2016 első negyedéve nem volt példa.

A működési költségek közül a k+f költségek lassabban növekedtek az év elején és bevételarányosan 8,2 százalékot tettek ki, ami 2021 negyedik negyedéve óta a legalacsonyabb arány. A k+f költségek szintjét elsősorban az AbbVie-val közösen végzett, jelenleg is folyó klinikai vizsgálatok, valamint a biotechnológiai és nőgyógyászati fejlesztési programok magyarázzák. A költségeket növelték egyes központi idegrendszeri projektek is, amelyek sikeresen klinikai fázisba értek. Az értékesítési és marketing költségek növekedése elmaradt a bruttó fedezet emelkedésétől, miután egyes költségtételek átsorolásra kerültek az igazgatási és egyéb működési költségek közé, de a következő negyedévekben a promóciós tevékenységek fokozódása várható.

A negyedéves üzleti eredmény árfolyamhatás nélkül 10,1 százalékkal növekedett a termékportfolió kedvező összetétel változásának és a működési költségek viszonylag visszafogottabb felfutásának hatására. A kedvező árfolyamkörnyezet mintegy 12,9 milliárd forint értékben növelte az üzleti tevékenység eredményét. 

Ezt részben ellensúlyozta a gyógyszeriparra 2022 december végén kivetett rendkívüli adó első negyedévre elszámolt értéke, ami 3,368 milliárd forintot tett ki.

Pénzügyi eredmény soron jelentős, 17 milliárd forintos veszteséget könyvelt el a Richter, szemben a bázisidőszaki pozitív eredménnyel. Ennek oka az utolsó negyedév kedvezőtlen árfolyammozgása, ami 13 milliárd forint nem realizált veszteséget eredményezett a fedezeti ügyleteken keresztül.

Az adózott eredmény 39,1 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami 5,8 százalékos növekedés év/év alapon. A bevételi-és üzleti eredménysoron látott kétszámjegyű dinamikától ez jelentősen elmarad, ami a negatív pénzügyi eredménnyel magyarázható.

Árfolyam és árazás

A Richter részvénye idén alulteljesítő a magyar tőzsdén, az árfolyam a tavalyi zárószint közelében áll jelenleg, miközben a BUX 5 százalékot emelkedett. De ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna izgalmas mozgások a papírban, a december vége óta tartó lejtmenet után, ami a gyógyszeripari különadó bejelentésével kezdődött, március végén jött egy fordulat a Richter árfolyamában, és a 7200 forint körüli szintekről több mint ezer forintot emelkedett az árfolyam azóta.

Az árfolyamalakulás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy története legnagyobb saját részvény vásárlási programjába kezdett májusban a Richter a részvényesi készpénz-visszajuttatás jegyében. Összesen 40 milliárd forint értékben vásárolhat vissza részvényeket a következő egy évben a vállalat, amiből eddig több mint 2 milliárd forintot teljesített.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Richter részvényeinek árazása a március közepi mélyponthoz képest valamelyest emelkedett, a 12 havi előretekintő P/E ráta jelenleg a 8,1-szeres szinten áll, de ez továbbra is mélyen a historikus átlag alatti érték.

A legközelebbi szektortársak árazása szintén emelkedett, így a peer group átlagos előretekintő P/E rátájához képest továbbra is 40 százalékos a diszkont.

A növekedési várakozások fényében az európai gyógyszercégekhez viszonyítva kifejezetten olcsónak tűnnek a Richter részvényei mind a 2023-as P/E ráta alapján,

mind EV/EBITDA tekintetében.

A Richter részvényeinek medián célára jelenleg 9500 forint, ami 13 százalékos felértékelődési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamhoz viszonyítva.

Címlapkép: A Richter Gedeon logója a kémiai kutatólaboratóriuma előtt Kőbányán, a Gyömrői úton. A háttérben balra az épülő, szerkezetkész új székház épülete. MTI/ Róka László 

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
céges képzés