FONTOS Kulcsfontosságú esemény történt a bitcoinnal - Mi lesz most?
 
Előfizetői tartalom

Elveket tápláltak a mesterséges intelligenciába, ennek viszont csúnya vége is lehet

Portfolio
Hiába adnak pillanatok alatt szinte kész választ a generatív mesterséges intelligenciák, a fejlesztőknek régóta gondot okoz kiszűrni a chatbotok által generált szövegekből a rasszista, szexista vagy egyenesen bűnelkövetésre ösztönző tartalmakat. Egy új mesterséges intelligencia modellt azonban úgy fejlesztettek ki, hogy állítólag ellenőrizni tudja saját magát, és egy előre megadott elvgyűjtemény szerint korrigálja a válaszait. Bár a megoldás még a kutatók szerint sem tökéletes, már most látszik, hogy könnyen vissza lehet majd élni vele.

Alkotmányt a mesterséges intelligenciának

Az új mesterséges intelligencia-képzési módszert az ex-OpenAI alkalmazottak által alapított Anthropic kutatólabor alkotta meg. Az eljárás lényege, hogy a chatbotokat explicit értékekkel ruháznák fel, vagyis „alkotmányt” adnának nekik. 

A mesterséges intelligencia ehhez nyúlna vissza minden alkalommal, amikor a válaszadáskor érzékeny területre téved, ahelyett, hogy a jelenleg széles körben alkalmazott emberi visszajelzésre építő eljárással a fejlesztők utólag finomítanák a válaszait.

A Google által támogatott Anthropic a Claude nevű chatbotjának írt először ilyen alkotmányt, amellyel az a célja, hogy az AI-rendszerek átláthatóságával, biztonságával és döntéshozatalával kapcsolatos aggályokat kezelje. Mindezt anélkül, hogy közben emberek százaira lenne szüksége a modellek finomhangolásához. A nagy nyelvi modellek optimalizálásához ugyanis egy emberi visszajelzéseken alapuló megerősítő tanulási módszert, vagyis az RLHF-et (reinforcement learning from human feedback) alkalmazzák. Az eljárás első lépéseként a mesterséges intelligencia „oktatói” párbeszédeket folytatnak egymással, amelyben mindkét oldalt – a mesterséges intelligenciát is – eljátszák, majd ezeket a dialógusokat betáplálják a chatbotba. Később a képzési adatot a mesterséges intelligencia és igazi emberek között zajló párbeszédekkel egészítik ki.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés