Előfizetői tartalom

Naperőművek: sokéves várakozásra és brutális díjakra panaszkodnak a befektetők

Az elosztó társaságok elkezdték kiküldeni a 2022. május 2-án hirdetett hálózati csatlakozási stopot követően egyedi eljárás keretében csatlakozási igényeket benyújtott befektetők számára a csatlakozás feltételeit - egyebek mellett javasolt időpontját és díját - tartalmazó műszaki-gazdasági tájékoztatókat (MGT). A leginkább naperőmű-fejlesztéseket érintő, a beruházások szempontjából kulcsfontosságú dokumentumok az iparági jelzések szerint legkorábbi időpontként 2026-os csatlakozást ajánlanak a befektetőknek, jelentősen megemelt csatlakozási díjak mellett.

A szóban forgó naperőmű-beruházások tehát körülbelül 1 évnyi várakozás után jutnak a fejlesztéshez elengedhetetlen tájékoztatókhoz, legalábbis a 2022. május 2-án hirdetett csatlakozási stopot figyelembe véve. Az akkor meghatározott feltételek szerint a rendszerirányítónak és az elosztói engedélyeseknek eredetileg 2022. augusztus 1-ig kellett volna kiküldeniük a dokumentumokat, de az erre szabott határidőt a kormány négyszeri halasztással végül 2023. május 10-re (középfeszültségű hálózati csatlakozások), illetve június 30-ra módosította (nagyfeszültségű hálózati fejlesztést igénylő csatlakozások).

A kijelölt dátumok értékelését tovább árnyalja, hogy a hivatalosan 2022. május 2-án az újonnan létesítendő naperőművekre hirdetett csatlakozási stop valójában a gyakorlatban már 2021 óta élt, vagyis sok befektető két év várakozás után kapta meg most a tájékoztatókat.

Az érintett kör jelentős: a Mavir korábbi tájékoztatása szerint 2022. május 2. és 22. között a befektetők 3800 MW-nyi napenergiás és további 1100 MW-nyi egyéb új termelői és energiatárolói kapacitásra jelentettek be csatlakozási igényt a hálózati engedélyeseknél.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés