Előfizetői tartalom

Fontos határidő közeleg, átírják a magyar energiastratégiát

Az európai uniós szabályozás értelmében a tagállamoknak 2023. június 30-ig be kell nyújtaniuk a 2021-2030-as időszakra vonatkozó frissített nemzeti energia- és klímaterveik (NEKT) tervezetét az Európai Bizottság felé. A NEKT, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó, 2040-ig kitekintő Nemzeti Energiastratégia (NES) aktualizálásán a magyar kormány is dolgozik, és az eddig megjelent információk szerint jelentős változások várhatóak a dokumentumokban.

Az energia- és klímapolitika alapjául szolgáló NEKT és NES jelenleg érvényes verziói 2019-ben készültek, és az azóta eltelt időszakban történtek - különösen az energiakrízis, illetve az Ukrajna ellen indított orosz háború - hatására az országok a legtöbb területen jelentősen módosították szakpolitikáikat, de a szabályozási környezet nyújtotta támogatáson részben túlmutató technológiai fejlődési, illetve piaci folyamatok is túlhaladottá tették a NEKT-ek céljait, gyakran már a háború előtt.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért- és klímapolitikáért felelős államtitkára május 8-i Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy (a csatolt fotó alapján napenergia-) iparági konzultációt tartottak a stratégiák felülvizsgálatáról, hogy együtt, konstruktívan alakítsák ki az új, előremutató irányvonalakat. Értesüléseink szerint a megbeszélésen - amelyet továbbiak követhetnek - a minisztérium ismertette az energiastratégia frissítésére vonatkozó főbb elképzeléseit, és a résztvevők is megoszthatták az általuk legfontosabbnak tartott intézkedésekkel kapcsolatos álláspontjukat. A felmerült témák között szerepelt a hálózati fejlesztések, az energiatárolók terjedésének elősegítése, valamint egyebek mellett a régiós átlaghoz hasonló kiegyenlítő energia-árszínvonal eléréséhez szükségesnek tartott lépések.

2022 decemberében a Bizottság iránymutatást is adott ki arra vonatkozóan, hogy a tagállamoknak milyen feltételeknek kell megfelelniük a 2023 júniusáig benyújtandó új tervekben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés