FONTOS Brutálisan megdrágult az autózás - Mit lehet tenni?
 
Előfizetői tartalom

Soha nem ment még olyan jól a hazai brókercégeknek, mint tavaly

2022 számtalan rekordot hozott a hazai brókercégeknél, a szolgáltatók működésére és jövedelmezőségére is pozitívan hatott a magas piaci volatilitás, az ukrajnai háború és a magas inflációs környezet, annak ellenére, hogy a magas állampapírkamatok kiszorító hatást gyakorolnak a befektetési eszközökre. A három vezető magyarországi befektetési szolgáltató, az Erste Befektetési Zrt., a Concorde Értékpapír Zrt. és az Equilor Befektetési Zrt. bevétele és profitja is új rekordot ért el, a cégek pedig korábban soha nem látott mértékű osztalékot fizetnek tulajdonosaiknak.

Befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei

A piaci volatilitás, a geopolitikai események és a magas infláció összességében pozitívan hatott a szolgáltatók bevételeire, a befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei mindhárom szolgáltatónál új rekordot értek el, az Ersténél 24 százalékkal 52,5 milliárd forintra nőtt a bevétel, a Concorde bevételei 14 százalékkal 8,7 milliárd forintra nőttek, az Equilor bevételei pedig 10,5 százalékkal 5,05 milliárd forintra, szintén új rekordszintre emelkedtek.

Személyi jellegű ráfordítások

A magas bérinflációs nyomás a befektetési szolgáltatók működésére is hatott, a személyi jellegű költségek mindhárom cégnél rekordszintre emelkedtek.

Az Ersténél 159-ről 175-re nőtt a létszám, a bérköltség 2,3-ról 2,6 milliárd forintra nőtt, a személyi jellegű ráfordítások 10 százalékkal 3,07 milliárd forintra bővültek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés