Előfizetői tartalom

Több szektornak nekimegy a kormány - Megjöttek a cégek válaszai

Portfolio
Szerdán késő este jelent meg a Magyar Közlönyben az extraprofitadók módosítása, amely több szektort is érzékenyen érint, a bankok és pénzügyi vállalkozások extra terhelését a kormány a korábban tett vállalásokkal ellentétben továbbra is fenntartja, igaz, annak mértéke felére csökkenhet, a legnagyobb kiskereskedelmi cégekre vonatkozó különadó-kulcs pedig emelkedik. A vállalatokat képviselő szövetségek már reagáltak a kormány bejelentéseire.

Bankok és pénzügyi vállalkozások

A szerdai Magyar Közlönyből kiderült. hogy a 2024-ben a bankokat és pénzügyi vállalkozásokat terhelő extraprofitadó alapja a 2022-es adózás előtti eredmény marad, ahogy 2023 második felében is már ez (illetve ennek fele) lesz érvényben egy áprilisi módosítás következtében. Az adó kulcsa a 20 milliárd forintot meg nem haladó része után 13 százalék, az e feletti összegre 30 százalék (ez az idei második félévben is így van, csak fele akkora, 10 milliárdos határral).

A közlöny alapján fontos változás, hogy azok a pénzintézetek, amelyek állampapírt vásárolnak, azok akár meg is felezhetik a különadójukat.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy amennyiben a  hitelintézet, a  pénzügyi vállalkozás tulajdonában lévő, 2027. január 1-jét követően lejáró Magyar Államkötvények 2023. január 1-je és 2023. április 30-a közötti napi átlagos állományához viszonyítva a  2024. január 1-je és 2024. november 30-a közötti időszakra vonatkozó napi átlagos állománya növekszik (bizonyos repóügyeletekben és részvényvissza-vásárlási ügyletekben érintett papírok kivételével), akkor a hitelintézet, a pénzügyi vállalkozás a  2024. december 10-ig teljesítendő különadó fizetési kötelezettségét csökkentheti. Az adókötelezettség csökkentésének a mértéke

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés