Előfizetői tartalom

Túl nagy a nyugalom a tőzsdéken, ebből még baj lehet!

Most már hónapok óta nagy nyugalom uralkodik a tőzsdéken, sem a további esetleges amerikai kamatemelések, sem az adósságplafonnal kapcsolatos korábbi bizonytalanság, sem a gazdasági lassulással kapcsolatos aggodalmak sem tudták kisiklatni a tőzsdei vonatot. A félelemindex értéke régen állt olyan alacsonyan, mint most, hasonló esetekben pedig jellemzően nagy esés jött a piacokon.

A félelemindexnek is nevezett VIX az S&P 500 részvényindex opciókba árazott volatilitását mérő index, aminek ha az értéke alacsony, akkor nyugalom van a piacokon, ha pedig magas, akkor nagy a volatilitás.

Most éppen nyugalom van.

Az elmúlt évtizedek adatai alapján a 40 feletti értékek már kiugrónak számítanak, a 20 alattiak pedig már alacsonynak, a fordulat pedig jellemzően akkor jött, amikor az index 10 alatti értéket vett fel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés