Előfizetői tartalom

Elszabadult a bika a tőzsdéken, egyre többen ülnek fel rá

Komoly ralit produkáltak az amerikai tőzsdék az elmúlt hónapokban, elsősorban a mesterséges intelligencia legnagyobb nyerteseiként kikiáltott megacap vállalatok vezetésével. Az amerikai S&P 500 egymás után dönti a több mint egyéves csúcsokat, ami egyben azt is jelentette, hogy a sokak számára fájdalmas 2022-es medvepiac után új bikapiac alakult ki - legalábbis, ami a hagyományos definíciót illeti. Ezzel párhuzamosan a Wall Street nagy elemzőműhelyei is egyre optimistább forgatókönyvekkel állnak elő, és a hetekben sorra emelték a vezető részvényindex évvégi értékére vonatkozó várakozásukat. Az igazi nagyágyúk közül legújabban a Goldman Sachs csapata emelt 500 pontot az idei várakozásán, viszont szemmel láthatóan a medvék sem alszanak, a Morgan Stanley ugyanis jelentős esést vár az S&P 500-ban ebben az évben. Megnéztük, hogy pontosan milyen tényezők vannak ezen várakozások mögött.

Itt a bikapiac

Valaki több jelentőséget tulajdonít neki, valaki kevesebbet, de a világ egyik, ha nem a legfontosabb részvényindexe, az amerikai S&P 500 a hagyományos definíció szerint már bikapiaci területen mozog. Ez azt jelenti, hogy a benchmark az októberi mélypontja óta már több mint 20 százalékot emelkedett – ez természetesen sok longosnak jó hír, hiszen 1948 óta nem volt annyira hosszú medvepiac (248 nap) az S&P 500 történetében, mint amilyen ezt a mostani visszapattanást megelőzte.

spx0614

Figyelemreméltó az is, hogy az S&P 500 új bikapiaca az elmúlt négy évtized legagresszívebb kamatemelési kampánya, amerikai bankcsődök, és folyamatos recessziós aggodalmak mellett alakult ki.

Viszont a bullok több dolog miatt is dörzsölhetik a tenyerüket. A Bank of America kutatása szerint az S&P 500 az esetek 92 százalékában emelkedett a bikapiac kialakulását követő 12 hónapban. Ez az arány csak 75 százalék, ha bármely egybefüggő 12 hónapos időszakot választunk ki 1950-ig visszamenőleg.

Miről szól még a cikk?

  • Bikapiacon az S&P 500, mi jöhet ezután?
  • Sorra emelik a várakozásaikat az elemzők, de mi áll az optimizmus mögött?
  • Nem mindenki ült fel a bikavonatra - Mi aggasztja a Morgan Stanleyt?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés