Előfizetői tartalom

Egyre többen várnak esést a tőzsdéken, még ha ez nagyon sok pénzbe is kerül

Portfolio
Egy régi mondás szerint nem érdemes szembemenni a piaccal, és ez az idei évben is igaznak bizonyult. Ugyan a felfelé vezető út nem volt teljesen zökkenőmentes, mégis összességében jelentős emelkedésen vannak túl a tőzsdék, ami egyben azt is jelentette, hogy csúnyán megégette magát, aki ebben az évben a piac esésére pozícionált. Mégis, ahogy egyre feljebb kapaszkodnak a tőzsdék az USA-ban, úgy nő a piacon a short állomány, hiszen továbbra is jelen van néhány bizonytalansági faktor. Persze nem minden ilyen short pozíció tükröz pesszimizmust: egyre népszerűbbé válik az úgynevezett inverz ETF-ek shortolása. Hogy miért shortol valaki inverz ETF-et, ahelyett, hogy csak simán longolna egy hétköznapi tőzsdén kereskedett alapot? Mutatjuk.

Nagyot buktak a shortosok

Az amerikai piacon a shortosok jelentős veszteségeket szenvedtek el, miközben a tőzsdéken kitartóan folytatódott idén a rali. Az S3 Partners adatai szerint a piac teljes short állománya ebben a hónapban meghaladta az 1 000 milliárd dollárt, ami 2022 áprilisa óta nem látott szint, és egyben az összes forgalomképes részvény mintegy 5 százalékát teszi ki - írja a WSJ. Ezt azt jelenti, hogy egyre nagyobb számban vannak jelen olyanok a piacon, akik esésre számítanak.

A shortosok olyan stratégiát folytatnak, amelyben részvényeket vesznek kölcsön és adnak el, remélve, hogy a jövőben alacsonyabb áron visszavásárolhatják azokat, és a különbözetből profitálhatnak. Röviden ez azt jelenti, hogy aki részvényeket shortol, az esésre játszik.

Miközben az S&P 500 14 hónapos csúcsot ért el, és a júniusi 5,5 százalékos emelkedést követően már 15 százalékkal van feljebb év elejéhez képest,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés