Előfizetői tartalom

Berobbantak a banki csalások Magyarországon: a kár nagy részét az ügyfelek fizetik

Nagyot emelkedett az elektronikus pénzforgalomban elkövetett csalások száma az elmúlt időszakban, különösen az adathalász visszaélések szaporodnak és az ügyfelek megtévesztése, manipulációja terjed szélsebesen a csalók körében. 2023 első negyedévében már 4 milliárd forint feletti összeget lovasítottak meg az ügyfelektől, és a kár jelentős részét is ők állják. Ugyan az elektronikus pénzforgalom ennek ellenére összességében biztonságosnak mondható, de a probléma egyre nagyobb méreteket ölt. Mutatjuk a részleteket.

Az MNB nemrégiben tette közzé a friss negyedéves pénzforgalmi adatokat, melyből kiderült az is, hogy a hazai pénzforgalomban egyre nagyobb problémát jelentenek a sikeres csalások. Igaz, az MNB szerint az elektronikus pénzforgalmon keresztül megfigyelhető sikeres visszaélések aránya a teljes forgalomra vetítve továbbra sem mondható jelentősnek.

Az elektronikus pénzforgalomban elkövetett visszaéléseket bankkártyás és nem bankkártyás (azaz leginkább átutalásokkal és egyéb elektronikus tranzakciókkal elkövetett) visszaélésekre bontva mutatja be a statisztika. Ám a kártyás visszaélések legfrissebb és ezt követő statisztikáit nem tudjuk összehasonlítani a korábbi évek, negyedévek adataival, ugyanis a legutóbb kiadott adatokkal együtt az MNB közölte, hogy „az elkövetési módszerek gyakori változásának megfelelő nyomon követhetősége érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2023-tól módosította a visszaélésekkel kapcsolatos módszertanát.” A módszertani frissítés miatt pedig a 2023 első negyedéves adatok nem összevethetők a korábbi adatsorral.

Átutalásos csalások

A visszaéléseket tekintve jelenleg nagyobb gondot jelent, hogy a nem bankkártyás pénzforgalomban (lényegében véve az átutalásoknál) rengeteg az adathalász és a pszichológiai megtévesztésen alapuló csalás. 2023 első negyedévében – a 2010 óta elérhető statisztika szerint – újabb rekordmagasságú összeget loptak el az ügyfelektől:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés