Előfizetői tartalom

Több tízezerbe fájhat az ügyfeleknek ez a rejtett banki költség, pedig van rá megoldás

A Magyarországon működő bankok mobilalkalmazásai egytől-egyig képesek push-üzenetet küldeni, azaz technikailag minden adott lenne ahhoz, hogy mobilértesítésekkel kövessük nyomon akár a legkisebb egyenlegváltozást is a számlánkon. Ám a körképünkben szereplő tíz mobilbanki appból négyben a bankok továbbra sem tették elérhetővé ezt a funkciót az egyenlegkövetésre, helyette maradnak az MNB szerint éves szinten ügyfelenként akár 20 ezer forintba is kerülő sms-értesítések. Olyan bankok is vannak, ahol a push-üzenetekért egy kisebb havi díjat kell fizetni. Az utóbbi időszakban látott csalási-boom miatt sem lenne rossz, ha az ügyfelek folyamatosan figyelemmel kísérhetnék a számlamozgásaikat.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Sokat lehetne spórolni

Az MNB 20213-as Fizetési Rendszer Jelentésének bemutatásán is szóba került, Takács Kristóf, az MNB osztályvezetője a pénzforgalmi szolgáltatások árazásáról tartott előadást. A szakember az előadásban kifejtette, hogy sok olyan ügyfél van, aki nem a számára megfelelő csomagban van jelenleg, és sok olyan szolgáltatást használnak az ügyfelek, amik kiválthatók lennének. Például az sms-értesítésért fizetni kell, míg a push-üzenetekért nem kell (legalább is tranzakciós szinten).

Márciusban az MNB kiadott egy közleményt, melyben a 2021-es díjkimutatások adatainak felhasználásával készült elemzés eredményeit mutatták be. Ebből kiderült az is, hogy mennyire kell zsebbe nyúlnia az ügyfeleknek, hogy sms-ben értesüljenek a számlájukkal kapcsolatos változásokról:

Az sms-szolgáltatásért fizetett átlagos éves díj 6390 forint körül alakult. Azonban van, aki havonta fizet ennyit, és többszázezer ügyfél esetében az sms-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20000 forintot.

Egyenlegkövetés körkép

  • Drága az sms?
  • Push-üzenetek a bankoknál
  • Egyes bankok gyakorlata

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés