Előfizetői tartalom

Kulcsfontosságú szavazás előtt állunk - Történelmi kudarcot vallhat az EU?

Major András
Július 12-én szerdán döntő, és várhatóan szoros eredményt hozó szavazásra kerül sor az Európai Parlamentben a természet-helyreállítási jogszabálytervezetről. Hosszú egyeztetés után a tagállamok ugyan kompromisszumos megállapodást értek el a javaslatról, de az az EP mezőgazdasági és halászati bizottságának elutasítása után a környezetvédelmi bizottságban sem tudta megszerezni az egyszerű többséget, ami először fordult elő az Európai zöld megállapodás egy kulcsfontosságú elemével. A leromlott állapotú ökoszisztémák helyreállítása érdekében kötelező célokat kitűző javaslat ellenzői szerint elfogadása élelmiszerár-emelkedéssel fenyeget, és veszélyezteti a földművelők megélhetését, illetve a globális élelmiszer-ellátást, míg támogatói szerint erről szó sincs, és a kritikusok rövid távú politikai érdekeiket szem előtt tartva hajoltak meg a gazdasági lobbicsoportok akarata előtt.

Nem volt még ilyenre példa Bár az európai unióbeli élőhelyek védettségi állapotának javítását célzó törvénytervezetről június végén vékony többséggel megállapodást ért el az Európai Tanács, a javaslat heves ellenállásba ütközött jobboldali törvényhozók, különösen az Európai Néppárt (EPP) képviselői részéről. A törvénytervezetet eddig három parlamenti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái