Előfizetői tartalom

Ez az, ami most eldönti a forint irányát - Mi várható?

Az elmúlt napok vad mozgásokat hoztak a devizapiacon, amíg egy héttel ezelőtt még mindenki a forint gyengüléséről és a 400 forintos euróról beszélt, addig mostanra már látványos erősödésen van túl a hazai fizetőeszköz. Ma pedig több mint 1 éves csúcsra erősödött a magyar deviza a dollárral szemben, a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adatok következtében. Éppen ezért megnéztük, hogy egy héttel később milyenek lehetnek a hazai fizetőeszköz kilátásai, és hogy melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek meghatározhatják az irányt az elkövetkezendő időszakban.

Rég volt ilyen gyenge a dollár

Az elmúlt időszakban igencsak megosztott volt a vélemény arról a Fed döntéshozói körében, hogy szükségesek lesznek -e további kamatemelések. Amíg az előző hetekben általánosságban arról volt szó, hogy az idei évben még két emelés jöhet, addig az utóbbi napokban igencsak visszaszorultak ezek a várakozások, különösen azt követően, hogy már a jegybank döntéshozói szerint is igencsak a vége felé közelít a szigorítási ciklus.

Az amerikai fizetőeszköz igazi gyengülése azonban szerdán kezdődött, miután a vártnál alacsonyabb inflációs adatok érkeztek az Egyesült Államokból, ez pedig egyre inkább megerősíti a piaci szereplők azon meggyőződését, hogy a gyors dezinfláció, illetve magas maginfláció mellett már csak egy, 25 bázispontos kamatemelés lesz, most júliusban, aztán jövő tavasztól már kamatvágás jöhet, legalábbis a határidős kamatárazások alapján.

Az 1,10 lélektani szint áttörését követően pedig az elmúlt napokban a dollár tavaly április óta nem látott szintekre gyengült az euróval szemben:

Miről szól még a cikk?

  • Rég nem látott szintekre gyengült az amerikai dollár
  • Mit jelent ez a forint számára?
  • Meddig erősödhet a hazai fizetőeszköz?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés