Előfizetői tartalom

Pár éven belül eljöhet a létezésünket fenyegető szuperintelligencia, íme az emberiség mesterterve ellene

Van abban valami baljóslatú és egyszerre biztató is, hogy a mesterséges intelligencia boomot elindító OpenAI a számítási kapacitásának az ötödét (!) áldozza fel annak érdekében, hogy amikor eljön a megjövedölt szuperintelligencia, akkor legyen mivel pórázon tartani. Megnéztük részletesebben, mégis hogyan képzeli el a szuperintelligencia megregulázását az OpenAI frissen alakult speciális csapata, és hogy egyáltalán mit ért a tudományos világ a szuperintelligencia fogalma alatt.

Hasonló témákról is szó lesz a Potfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A veszélyes és csodálatos szuperintelligencia

Múlt héten robbant a hír, hogy az OpenAI - a ChatGPT fejlesztője - bejelentette, hogy új kutatócsoportot hoznak létre, amely a mesterséges intelligencia biztonságának garantálásával foglalkozik. A csapat az önmagát felügyelni képes mesterséges intelligencia fejlesztésére fog összpontosítani, hogy megelőzze a szuperintelligens mesterséges intelligenciával kapcsolatos potenciális kockázatokat.

A szuperintelligencia lesz a legnagyobb hatású technológia, amelyet az emberiség valaha is feltalált, és segíthet megoldani a világ számos fontos problémáját. A szuperintelligencia hatalmas ereje azonban nagyon veszélyes is lehet, és az emberiség ellehetetlenüléséhez vagy akár az emberiség kihalásához is vezethet

 – írta új projektjét bejelentő blogposztjában az OpenAI, mely tavaly novemberben alaposan berobbantotta az AI-ipart. Tegyük hozzá, hogy a mesterséges intelligencia iparág - ugyan kevesebb közfigyelem mellett - de a ChatGPT előtt is szépen fejlődött. A ChatGPT viszont egy szempillantás alatt meg tudta mutatni az emberek százmillióinak, mekkora potenciál rejlik a technológiában.  

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés