Előfizetői tartalom

A magyar háztartások több ezermilliárd forintot buknak az infláción

Az elmúlt években mindig volt egy állampapír, amivel szemben bizonyítaniuk kellett az alapkezelőknek, most éppen a PMÁP az, amely kiemelkedő hozamot nyújt, de a versennyel nincs gond, mondta el a Portfolio-nak Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója, aki szerint azzal, hogy a lakossági megtakarítások nagy része készpénzben áll, a magas infláció miatt nagyon komoly vagyonvesztésen vagyunk túl, a magyar háztartások több ezer milliárd forintot buknak az infláción. A vezérigazgatóval a bankválság, az energiaválság, a magas infláció és az orosz-ukrán háború ellenére emelkedő részvénypiacokról, a következő hónapokban várható kockázatokról, és egy elfeledettnek és unalmasnak gondolt, mostanra viszont izgalmas részvénypiacról, a románról is beszélgettünk, ahol nemrég lezajlott a legnagyobb idei európai tőzsdei kibocsátás, a Hidroelectrica példája pedig Magyarország számára több szempontból is példaértékű lehet.

Nem is kezdhetnénk mással a beszélgetésünket, mint a legnépszerűbb magyar lakossági állampapírral, a PMÁP-pal, ami idén 16, jövőre pedig akár 20 százalék feletti hozamot fizethet. Hogy tudtok ezzel versenyezni?

Ezzel kapcsolatban két fontos dolgot tudok elmondani. Az egyik az, hogy az Accorde Alapkezelő 2016-os indulása óta mindig volt egy speciális állampapír, amivel szemben bizonyítanunk kellett. Amikor nulla közeli volt a hozamkörnyezet, akkor az 5 százalékos hozamot biztosító MÁP Plusz volt az egyik konkurencia, és ha azt nézzük, hogy a nullához képest az 5 százalék mekkora hátrány, most valójában kisebb hátrányt kell „ledolgoznunk”. A másik dolog pedig az, hogy az ügyfeleink egyre kevésbé forintos eszközökbe fektetnek be. Az Accorde-nál a befektetett összegek közel 60 százaléka forinttól idegen deviza, aminek a jelentős része eleve nem is forintban érkezik hozzánk. A devizás arány fokozatosan nőtt az elmúlt években, miközben a kezelt vagyon is gyarapodott. Részben talán azért, mert aktív alapkezelőként aposztrofáljuk magunkat, és úgy tűnik, hogy természetes folyamat, hogy az ügyfeleink egyre inkább keményvalutában keresnek befektetéseket. Összességében tehát egyre kisebb nálunk a forint befektetések aránya, és a versennyel pedig nincs gond.

A múltbeli hozamoknak persze nincs feltétlenül előre jelző szerepük, de azok alapján most nehéz megverni az állampapírhozamokat. Ha most valaki beviszi hozzátok a pénzét, mit tudtok ígérni neki?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés