Előfizetői tartalom

Inkább Romániában és Németországban építenek új naperőművet a magyar cégek

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSz) elnök-ügyvezető igazgatója nem tud olyan, a nagyfeszültségű hálózathoz csatlakozni tervezett, újonnan fejlesztendő kereskedelmi célú nagy naperőmű-projektről, melynek befektetője a nemrég kézhez kapott hálózati csatlakozási feltételek ismeretében továbbra is meg kívánja valósítani projektjét. A több mint 300 napelemes tagvállalatot tömörítő érdekképviseleti szervezet vezetője ugyan nem zárta ki, hogy akadnak fejlesztők, akik elfogadják a felkínált feltételeket, de valószínűnek tartja, hogy az érintettek nagy többsége, akár mindegyikük visszavonja csatlakozási szándékát, ami lényegében egyenlő a projekt törlésével.

A szóban forgó, jellemzően több 10 MW-os nagy naperőmű-projektek teszik ki a zömét annak a tervezett beruházási állománynak, amelyek a 2021 óta tartó, hivatalosan 2022. május 2-án az új projektekre vonatkozóan a hálózat fejletlensége miatt hirdetett csatlakozási stop időszakában jelezték jövőbeli csatlakozási igényüket. Vannak ugyanakkor közöttük olyan fejlesztések is, amelyek már korábban elkezdődtek, de a hálózati kapacitások visszavonása megállította őket 2021-ben. A hálózati csatlakozás értelemszerűen elengedhetetlen a kereskedelmi célú naperőmű-beruházások gazdaságos megvalósításához.

A tervezett új napelemparkok hálózati csatlakozási igényét a befektetők a fenti dátumot követően nyújthatták be egyedi eljárás keretében. A benyújtott igények döntő része - a 3800 MW tervezett beruházásból közel 3200 - nagyfeszültségű hálózati fejlesztést igénylő csatlakozást tesz szükségessé, míg a fennmaradó részt a villamosenergia-rendszerhez középfeszültségen csatlakozni szándékozó projektek alkotják.

Az elosztóhálózat-üzemeltetők és a nagyfeszültségű átviteli hálózatot irányító Mavir a korábban már befogadott igényeket, illetve a kapcsolódó rendszerfejlesztési igényeket mérlegelve határozták meg számukra a csatlakozási feltételeket. A csatlakozás javasolt időpontját, pontos helyét és díját is tartalmazó műszaki-gazdasági tájékoztató dokumentumokat (MGT-ket) a hálózati társaságok 2023 májusában kezdték el kiküldeni az érintetteknek, első körben a középfeszültségen csatlakozni szándékozó befektetőknek, majd azoknak, akiknek a tervezett naperőműveik csatlakozásához nagyfeszültségű hálózati fejlesztés szükséges.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés