Előfizetői tartalom

Lassan vége a kamatemeléseknek az USA-ban: ez a befektetés lehet az egyik nagy nyertese

Amint az amerikai jegybank közeledik a kamatemelési ciklus végéhez, a befektetők ismét kezdik közelebbről vizsgálni az osztalékrészvényeket, amelyek megfelelő alternatívát nyújthatnak, ha a kötvényhozamok elkezdenek esni. Erre utaló jelek már most is látszanak, hiszen elkezdett egyre több tőke áramlani az osztalékfókuszú befektetések felé. Ráadásul a részvénypiacok elmúlt hónapokban mutatott ereje is úgy tűnik, hogy kitart, miközben a piaci szélesség elkezdett növekedni, vagyis a befektetők elkezdték venni a big tech cégeken kívüli, lemaradó papírokat is, ami szintén osztalékrészvények mellett szól.

Kötvényhozamok le, osztalékrészvények fel?

A befektetők újra elkezdtek szemezni az osztalékban gazdag vállalatok részvényeivel, mivel egyre nőnek a várakozások, hogy a Federal Reserve közeledik a kamatemelési ciklus végéhez. A piaci szereplők gyakorlatilag már teljesen biztosak abban, hogy a Fed 25 bázispontos kamatemelést hajt végre szerdán, ezzel az 5,5-5,75 százalékos sávba emelve az irányadó rátát. Az elmúlt időszakban emellett jócskán kitolódtak a kamatvágással kapcsolatos várakozások is, egészen jövő márciusra, továbbá a recessziós félelmek is fokozatosan háttérbe szorultak.

A Fed kamatemelései 5 százalék fölé, 2007 óta a legmagasabb szintre emelték a rövid lejáratú állampapírok hozamát, ami a jövedelemre törekvő befektetők lehetőségeinek kibővülését eredményezte a történelmi mélyponton lévő alacsony kamatok által jellemzett évtized után.

Ezt tehát azt jelentette, hogy az alacsony kamatok időszaka alatt kedvező jödelemtermelő képességet biztosító osztalékpapírok erős versenytársat kaptak az állampapír piacról.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés