Előfizetői tartalom

Komoly bejelentést tettek az oroszok, amit Magyarország is megérez

Az Európában irányadó Brent típusú kőolajhoz képest az orosz Ural kőolaj árelőnye „már elég kicsi, bizonyos területeken nagyon alacsony, általánosságban pedig 15 dollár alatti” – jelentette be az orosz kormány tudatos lépéseinek eredményét a mai orosz-afrikai szentpétervári fórumra időzítve az orosz energetikai miniszter. Ez azt jelenti, hogy új helyzet van kialakulóban az orosz olajexport árazásában Európa irányába, és ez több országot is érint, többek között Csehországot és Magyarországot is. Mindez megerősíti a Portfolio két különböző forrásból származó előzetes információit is, miszerint az orosz fél a Brenthez képest a korábbinál sokkal kisebb negatív spreadet tervez adni a Mol felé, és erre jönne rá a megemelt orosz exportvám, illetve az ukránok újabb komoly tranzitdíj emelése, és ezek együttese miatt szinte eltűnne az Ural árelőnye a Brenthez képest. Ez pedig nagy jelentőségű téma Magyarország kőolajellátása szempontjából is, és további fontos kérdéseket is kinyit, például az orosz kőolajról való felgyorsított leválást is.

Fontos bejelentés negatív spreadről és a hátteréről Az Európában irányadó Brent típusú kőolajhoz képest az orosz irányadó Ural kőolaj negatív árkülönbözete, tehát a spread Már elég kicsi, bizonyos területeken nagyon alacsony, általánosságban pedig 15 dollár alatti – jelentette be a mai orosz-afrikai szentpétervári fórumra időzítve a kormány tudatos lépéseinek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés