Előfizetői tartalom

Váratlan befutó lett az idei év egyik legjobb befektetése

Ha valaki az év elején elgondolkodott azon, hogy másfél éves mélyponton lévő Apple-részvényt, vagy narancslét vegyen, valószínűleg az elsőt gondolta a portfóliójához, a másodikat a reggelijéhez adni. Hét hónappal később viszont az látszik, hogy az elfogyasztott narancslé jobb befektetés lett volna, mint az idei technológiai rali egyik húzónevének számító Apple, ráadásul nem kicsit: amíg az Apple árfolyamának több mint 50 százalékos emelkedésére sem lehet túl sok panasz, addig idén a narancslé ára már több mint 80 százalékot száguldott. Megnézve a fontosabb tőkepiaci idei teljesítményét, a részvénypiacok kifejezetten jól szerepeltek idén, míg a nyersanyagpiac lemaradt, a kriptopiac pedig valamelyest magára talált - bár azért a július végi összesítésben még a bitcoinnak sem sikerült legyűrnie a narancslét.

Várható és kevésbé várható nyerteseket hozott az idei év a tőkepiacokon. Az infláció csökkenésével és a kamatvárakozások alakulásával, valamint az AI-trend berobbanásával elég korán kirajzolódott (valójában már tavaly év végén), hogy a technológiai szektor megfelelő mennyiségű muníciót kapott az idei évben látott ralihoz, ami azóta is folyamatosan tart. A kedvező hangulatot több tényező is támogatta, egyrészt az erőteljes jegybanki kamatemelési kampány ellenére a globális recesszió elmaradt, és az infláció letörésében nagyon úgy tűnik, hogy csatát nyernek a jegybankok. Közben sok esetben a vártnál jobb vállalati gyorsjelentések érkeztek, ami azt mutatja, hogy a kedvezőtlen makrokörnyezet ellenére a vállalatok az előrejelzéseknél jobban kibírták az elmúlt időszakot – az eddig jelentős S&P 500 cégek közül 80 százalék múlta felül a profitvárakozásokat. Szintén pozitívum, hogy az energiaválság után masszív energiaáresés alakult ki, ami elsősorban az európai piacoknak jelentett megkönnyebbülést. A holland TTF-en a gázár már háború előtti szinten jár, 30 euró/MWh alatt. Emellett az ukrajnai háború legrosszabb forgatókönyve kiárazódott, és az is látszik, hogy az orosz kitettséggel rendelkező nagyobb cégek nem szenvedtek el igazán jelentős ütést attól, hogy ki kellett vonulniuk az országból.

Ez a hangulatjavulás egyértelműen látszik a fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamváltozásán is, ahol a több árupiaci termék és részvényindex is szerepel az elsők között. A fent kiemelt energiahordozók viszont a lista alján szerepelnek a volatilitást mérő VIX index mellett, amelyet a Wall Street „félelemindexének” is neveznek.

Tovább viszont ne kerülgessük a szobában lévő elefántot. Míg általánosságban elmondható, hogy a nyersanyagok az idei évben relatíve gyengén teljesítettek, addig masszív emelkedésen van túl a narancslé ára. Olyannyira, hogy 80 százalékos emelkedést követően (Bloomberg Orange Juice Subindex) a fenti lista első helyére küzdötte fel magát, megelőzve a bitcoint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés