Előfizetői tartalom

Elönti a világot a műanyagszemét, de Magyarország a megmentők között van

Míg a földi erőforrások felélésének ütemét jelző általános magyar túlfogyasztási mutató rosszabb a világátlagnál is, a műanyag-hulladék menedzselés szempontjából az ország a nemzetközi mezőny közvetlen élvonalába tartozik egy új jelentés szerint.

A műanyag-túlfogyasztás napját 2023-ban először hirdette meg a svájci székhelyű Earth Action nevű környezetvédelmi szervezet a nagyobb múltra visszatekintő, viszonylag közismert általános túlfogyasztás napja mintjárára. Míg a túlfogyasztás napja azt a dátumot jelzi, ameddig az egyes országok, illetve a világ feléli a Földnek a hosszú távú fenntarthatóság biztosításához adott évre rendelkezésre álló erőforrásait, addig a műanyag-túlfogyasztás napja az a határnap, amikortól a keletkező műanyag-hulladék mennyisége meghaladja az annak hatékony kezelését biztosító éves hulladékmenedzsment kapacitást.

Bár előbbi index a környezeti válságot mélyebben, átfogóbban bemutató jelzőszám, a műanyag-túlfogyasztás napja az általános krízisért egyik legsúlyosabban felelős fontos részterületre világít rá, meghatározza a probléma nagyságát, és az egyes országok felelősségét.

A túlfogyasztás napja mintájára a műanyag-túlfogyasztás nemzetközi napját is meghatározták, ami 2023-ban július 28-ára esett a jelentés készítői szerint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés