Előfizetői tartalom

A feje tetejére állt a zene világa: megrettentek, és agresszív harcba kezdtek az iparág leviatánjai

A generatív mesterséges intelligencia a kreatív iparágak közül nemcsak a vizuális művészet paradigmáit írja át, hanem a zenegyártási folyamatot is újabb mechanizmusokkal teszi a széles tömegek számára sokkal hozzáférhetőbbé és olcsóbbá. A streaming oldalakon tömegével tűnnek fel AI által generált zeneszámok, amelyeket a legnagyobb lemezkiadók nem győznek tűzzel-vassal irtani. A zenekészítés demokratizálódása jó dolognak tűnik, az illegális letöltésektől két évtizeddel ezelőtt traumatizált iparág szereplői ugyanakkor felkészültek arra, hogy minden áron megvédjék a piaci részesedésüket. Cikkünkben utánajártunk, milyen generatív zenekészítő szoftverek érhetők el a piacon, és hogyan reagáltak az AI-robbanásra a zenevilág szereplői.

Átalakulóban a zeneipar

Egy zeneművet minden esetben le lehet írni matematikai összefüggések sorozatával: a fülnek tetsző dallamot és ritmust is mind jól körülhatárolható mintázatokból építik fel. E tulajdonsága miatt a zene tökéletesen alávethető a mesterséges intelligencia által működtetett elemző eszközöknek, de ugyanezért arra is alkalmas, hogy a technológia legújabb generációjába, a generatív MI-eszközökbe táplálva újabb és újabb változatait hozzuk létre, akár zenei képzettség nélkül, mindössze szöveges utasítások alapján.

A kép- és videógeneráló modellek az utóbbi időben hihetetlen népszerűségre tettek szert. Amatőr és professzionális felhasználók tömegeit nyűgözte le az a követhetetlen tempójú fejlődés, amely során az AI pár hónap alatt már szinte tömeges manipulációra alkalmas, realisztikusnak tűnő képeket hozott létre másodpercek alatt, anélkül, hogy felhasználója bárminemű technológiai tudással rendelkezett volna.

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az eszközök nem csak az öncélú szórakozásra alkalmasak, de komplett iparágakat állíthatnak a fejük tetejére, és kreatív munkások tömegeiben ültetik el az érzést: ha nem készülnek fel a változásokra, pillanatok alatt feleslegessé válhatnak. 

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés