FONTOS Miért jönnek Magyarországra a külföldi dolgozók, ha Nyugat-Európában sokkal többet keresnének?
 
Előfizetői tartalom

Felpörgetné a hazai napelemgyártást a kormány

Zöld ipari gyártókapacitások hazai kiépítését és fejlesztését támogatná a kormány egy hamarosan kiírandó, 200 milliárd forint keretű új beruházási pályázat keretében - derül ki Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének a kabinet által társadalmi egyeztetésre közzétett, az orosz fosszilis energiahordozókról történő leválást is segítő REPowerEU fejezetéből. Olyan gyártókapacitás-fejlesztés és szolgáltatásbővítés támogatható, melynek eredményeként az előállított termék vagy szolgáltatás hozzájárul a zöld átálláshoz, például hőszivattyú, napelem vagy "alternatív jármű" és alkatrészei, így akár akkumulátor gyártása is.

Amint arról beszámoltunk, a REPowerEU fejezet 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy az összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi európai uniós forrást a kormány hogyan kívánja felhasználni, amennyiben hozzájut a pénzhez. A tervek között akad olyan, amely szerint minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszik majd, hogy dinamikus (változó) árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett; emellett a programban szerepel egy új lakossági energiahatékonysági pályázatra vonatkozó terv; továbbá, az elképzelések szerint felszámolnák az energiaközösségek létesítése előtti szabályozási akadályokat; a megújulós - jellemzően nap-, illetve szél- - erőművek hálózati csatlakozási eljárását pedig egységesítenék.

A dokumentumban rögzített kormányzati beruházási tervek egyike a hazai zöldgazdasági gyártókapacitások kiépítését, vagyis a magyarországi megújulóenergia-beruházásokhoz nélkülözhetetlen gyártási és szolgáltatási kapacitások kiépítését, illetve fejlesztését célozza pályázatos formában kiosztott vissza nem térítendő támogatással, legfeljebb 50 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio energetikai konferenciáján.

A Nemzetközi Energia Ügynökség előzetes adatai alapján 2022 ben a világon megvalósult energetikai beruházások 58 százaléka volt tiszta energetikát érintő beruházás, és az energetikai beruházások éves növekedési ütemének a háromnegyedét e beruházások teszik ki. Ehhez igazodnia kell a háttériparnak is, és képessé kell válnia a megfelelő beruházási jószágok előállítására - hangsúlyozza a dokumentumban a kormány, az uniós célkitűzésekkel összhangban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés