Előfizetői tartalom

Hidrogénhajtású járművek vásárlását támogató pályázat jön Magyarországon

Felgyorsítaná a kormány a hidrogéngazdaság hazai kiépülését a szabályozási környezet reformjával és beruházási támogatásokkal - derül ki Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének a kabinet által társadalmi egyeztetésre közzétett, az orosz fosszilis energiahordozókról történő leválást is segítő REPowerEU fejezetéből.

Amint arról beszámoltunk, a dokumentumban a kormány összesen 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy az összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi európai uniós forrást hogyan kívánja felhasználni, amennyiben hozzájut a pénzhez. A tervek között akad olyan, amely szerint minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszik majd, hogy dinamikus (változó) árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás felett; de a programban szerepel egy új lakossági energiahatékonysági pályázatra vonatkozó terv; továbbá, felszámolnák az energiaközösségek létesítése előtti szabályozási akadályokat; egységesítenék a megújulós - jellemzően nap-, illetve szél- - erőművek hálózati csatlakozási eljárását; valamint támogatnák a kulcsfontosságú zöld technológiák hazai gyártókapacitásának bővítését is.

Mindemellett a fejezet céljai között van a megújuló vagy fosszilis tüzelőanyagoktól mentes hidrogén termelésének és elterjedésének növelése is - összhangban az európai uniós célokkal -, amit beruházásokkal és a szabályozási környezet módosításaival kíván elérni a kormány.

Hasonló támákról is szó lesz a Portfolio őszi Energy Investment Forum konferenciáján.

Az uniós tagállami szintű dekarbonizációs törekvések és a földgázfüggőség csökkentése irányába tett lépések egyik kulcseleme a megújuló hidrogéntermelés és felhasználás előtérbe helyezése. Magyarország 2021-ben elfogadott Nemzeti Hidrogénstratégiája is kiemelt szerepet szán a hidrogénnek a dekarbonizációban. A Stratégia 2030-ra legalább 240 MW elektrolizáló kapacitás kiépítését célozta meg. Felhasználói oldalon a Stratégia az ipari hidrogénfelhasználás zöldítése mellett célul tűzte ki a nehezen szénmentesíthető közlekedési szegmensek hidrogén általi dekarbonizációját is. A Stratégia 2030-ra legalább 4800 hidrogén üzemanyagcellás jármű és 20 töltőállomás megjelenésével számol Magyarországon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés