Előfizetői tartalom

Megindultak lefelé a tőzsdék augusztusban – Van ok a pánikra?

Ugyan a hazai piacon nem panaszkodhatnak a befektetők a tőzsde augusztusi teljesítményére, hiszen rekordokat döntött a BUX, azonban a nemzetközi piacokon hagyott kivetni valót maga után a vezető indexek teljesítménye. A nemzetközi fókusz természetesen elsősorban az USA-n van, ahol részben a kötvényhozamok emelkedése helyezte nyomás alá a részvénypiacot, de a szezonális augusztusi gyengeség is úgy tűnik, hogy közrejátszott. A nagy kérdés viszont arról szól, hogy a mostani esés egy nagyobb lefordulás kezdete, vagy csak korrekció az év eleje óta szinte töretlenül tartó raliban. Ezzel kapcsolatban gyűjtöttük össze néhány neves Wall Street-i elemző véleményét.

Nem néz ki jól az augusztus

Az amerikai részvénypiac gyakorlatilag egész évben ralizott, és az S&P 500 közel 21 százalékos pluszban volt az év elejéhez képest, amikor megérkezett az augusztus. Az elmúlt hetekben viszont látványos gyengülésen ment keresztül az irányadó index, amivel egy hosszú múltra visszatekintő mintázat újabb darabja látszik a helyére kerülni. Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors elemzője tehát helyesen jelezte előre a múlt hónap végén, hogy siralmas augusztusra lehet számítani, és a szezonális minta is beigazolódni látszik, mely szerint az augusztus historikusan az egyik leggyengébb hónap a tőzsdéken.

Lee rámutatott, hogy a tényadatok alapján az augusztus historikusan az egyik legrosszabb hónap a részvénypiaci hozamok szempontjából, 1950 óta átlagosan mindössze 0,01 százalékos hozammal. Ugyanebben az időablakban az esetek mindössze 55 százalékában emelkedett a piac. Amikor a részvények augusztusban esnek, az átlagos csökkenés 3,2 százalékos. Az alulteljesítés ráadásul még jelentősebb azokban az esetekben, ha az S&P 500 július végéig több mint 15 százalékot erősödött - épp, mint most. Ekkor az átlaghozam -1,4 százalék, míg az index csak az esetek 40 százalékában emelkedett, és az átlagos esés mértéke átlagban 3,5 százalékos.

A kedvezőtlen szezonális minta mellett az is aggasztja a piacot, hogy a kötvényhozamok megugrottak. Ez azzal párhuzamosan történik, hogy a Fed kamatvágásával kapcsolatos várakozások egyre jobban kitolódnak. Miután tavaly áprilisban 3,68 százalékos mélypontot ért el, a 10 éves amerikai állampapír hozama a 2007 óta látott legmagasabb szint közelbe került.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés