Előfizetői tartalom

Napokon belül új világ jön az azonnali fizetéseknél: megduplázzák a felső értékhatárt Magyarországon

Szeptember elsejétől kezdve új felső értékhatár lép életbe az azonnali fizetési rendszeren: 20 millió forintig a lakossági átutalási tranzakciók pár másodperc alatt célba érnek. Az MNB szerint az azonnali fizetési rendszer likviditási és technológiai szempontból is stabil, ezért is lehet megemelni a tranzakciók felső értékhatárát.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

20 millióra emelkedik az értékhatár

Az azonnali fizetési rendszerben eddig legfeljebb 10 millió forint értékű tranzakciókat számoltak el, az ennél nagyobb összegű utalások a tranzakció feldolgozási szabályok szerint a napközbeni elszámolási rendszerbe kerültek. Utóbbi azt jelenti, hogy a 10 millió feletti lakossági tranzakciók nagy része is még azon a napon - ciklustól függően1-2 órán belül vagy a következő nap reggelén - elszámolásra került, de nem néhány másodperc alatt, ahogy azt a kisebb összegű átutalásoknál már megszokhattuk.

Az MNB azonban úgy ítélte meg, hogy az azonnali fizetési rendszer likviditási és technológiai szempontból is stabil, ezért a tranzakciók felső értékhatárát meg lehet emelni. Ennek nyomán született meg a döntés, és 2023. január 1-jén hatályba is lépett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása, mely értelmében

idén szeptembertől 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedik az azonnali fizetési rendszerben elszámolt átutalások felső értékhatára.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés