Előfizetői tartalom

Rég nem látott zuhanás a magyar biztosítási piacon, biztosítások sora tűnt el

8,3%-kal esett a magyar biztosítási piac díjbevétele a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A háttérben a tavaly bevezetett és karácsonykor megemelt pótadó áll, amely miatt az egyszeri díjas életbiztosítások piaca az egy évvel korábbi szint 13%-ára (!) zsugorodott. A többi szegmens messze az infláció alatt, 8-9%-kal növekedett. A pótadó ellenére a biztosítók nyeresége javult, köszönhetően a stagnáló vagyon- és felelősségbiztosítási károknak. A most nehéz időszakát élő magyar biztosítási piac jövőjével a közelgő Future of Finance 2023 konferenciánkon részletesen foglalkozunk, megéri eljönni.

Terítéken a biztosítási piac jövője a Future of Fincance 2023 konferencián, érdemes mielőbb regisztrálni!

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a magyar biztosítási piac második negyedéves statisztikáit, amelyek szerint a második negyedévben 357, az év eddig eltelt részében 779 milliárd forint díjbevételt ért el a szektor úgy, hogy az egy évvel korábbihoz képest

  • az életbiztosítási üzletág díjbevétele a második negyedévben 25,5%-kal (!) esett vissza, az év eddig eltelt részében 17,0%-kal,
  • a nem-életbiztosítások díjbevétele a második negyedévben 8,5%-kal bővült, az év első felében pedig 12,5%-kal,
  • a biztosítási piac egészének a díjbevétele a második negyedévben 8,3%-kal, az év eddig eltelt részében 0,8%-kal csökkent.

Az életbiztosítási piac zsugorodása mögött egyértelműen az egyszeri díjas életbiztosítások állnak, amelyeknek 87%-kal (!) csökkent a díjbevételük 2022 második negyedévéhez képest. Az igazsághoz tartozik, hogy a bázis erős volt, hiszen a biztosítók akkor megpróbáltak még a pótadó hatályba lépése előtt minél több egyszeri díjas terméket értékesíteni. Az adó bevezetése után azonban egyszeri díjas életbiztosítások egész sora tűnt el, profitabilitási szempontok alapján nem éri meg ugyanis értékesíteniük ezeket a biztosítóknak a termék adótartalma miatt. Velük szemben a rendszeres díjas életbiztosítások díjbevétele a második negyedévben 8,7%-kal nőtt, miközben az ezekre beérkező eseti befizetések 2,7%-kal nőttek.

Az egyszeri díjak zuhanása leginkább a nem nyugdíjcélú vegyes és unit-linked termékek díjbevételének a visszaesésében látszik, ugyanakkor a nyugdíjbiztosítások a nehéz időkben is jobban teljesítenek: díjbevételük az adott időszak inflációjához hasonló mértékben, 22,3%-kal emelkedett. Ez más biztosításokról, főleg életbiztosításokról nem volt elmondható. Az szja-törvény szerinti élő nyugdíjbiztosítási szerződések darabszáma egy év alatt 7,2%-kal gyarapodott, és 2023 közepére meghaladta a 467 ezret.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés