Előfizetői tartalom

Duplázódhat a magyarországi napelempark-kapacitás pár év alatt

A következő bő 5 évben, 2028 végéig további mintegy 6000 MW-tal bővülhet és gyakorlatilag megkétszereződhet a nagy, ipari méretű napelemparkok magyarországi beépített teljesítőképessége, derül ki a hálózati csatlakozási kapacitások kiosztására tavaly bevezetett új eljárásrend most lezáruló első közzétételi eljárásának eredményeiből. Ez még úgy is lehetségesnek tűnik, hogy a hálózati csatlakozási korlátozás bevezetését követően az erőművet, illetve energiatárolót telepíteni tervező befektetők által egyedi eljárás keretében benyújtott igények nagyobb részét, elsősorban a költségesebben csatlakoztatható telephelyekhez fűződő igényeket visszavonták a csatlakozási feltételek ismeretében, így a csatlakozási díj fajlagosan jelentősen csökkenhetett a kiinduló állapothoz képest. A csatlakozási igények lemorzsolódása miatt a fejlesztési igény is mérséklődött, így ezek a korábban tervezettnél hamarabb el tudnak készülni - közölte érdeklődésünkre a Mavir.

Erről a témáról részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyen a Mavir szakértői is részt vesznek.

Amint arról az Energiaügyi Minisztérium közlése alapján beszámoltunk: a hálózati csatlakozási kapacitások kiosztására tavaly bevezetett új eljárásrend most lezáruló első közzétételi eljárásában hálózati csatlakozási igénnyel jelentkező új erőmű- és tárolóberuházásoknak az induló adatokhoz képest a darabszámot és kapacitást tekintve is mintegy 40%-a csatlakozhat a hálózatra. Az eredetileg összesen 4924 MW csatlakozási igényből a befektetők 2065 MW új kapacitást kötöttek le. A beruházások 60%-ában ipari méretű naperőművek létesülhetnek összesen 1588 MW kapacitással az eredetileg benyújtott 3800 MW-nyi igényből, a fennmaradó hányad túlnyomó részét a kereskedelmi energiatárolók teszik ki.

A drágább csatlakozású projektek léphettek vissza

A folyamatot a hálózati engedélyes (elosztó) társaságokkal levezénylő átviteli rendszerirányító Mavirnál számítottak rá, hogy a benyújtott igénytömeg egy része lemorzsolódhat, ha erre vonatkozó konkrét várakozással nem is rendelkeztek.

A különböző hálózati csomópontokon megvalósuló csatlakozások különböző mértékű, a befektetők által fizetendő csatlakozási díjakat vonnak maguk után, attól függően, hogy az egyes helyszíneken, illetve országosan milyen hálózatfejlesztések szükségesek a csatlakozás lehetővé tételéhez. A társaságnál az első körben beérkezett közel 5000 MW-nyi igényre, majd a megajánlott feltételeket elfogadó több mint 2000 MW-nyi tervezett beruházáshoz kapcsolódó összesített és fajlagos csatlakozási költséget is kiszámolták, az eredmények pedig arra utalnak, hogy alapvetően a drágább csatlakozási díjjal rendelkező telephelyekhez fűződő igények lettek visszamondva - mondta el lapunknak Béres József, a Mavir átviteli vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint ez is azt jelzi, hogy a befektetők teljes mértékben üzleti alapon álló, racionális döntéseket hoztak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés