Előfizetői tartalom

Érkezik az év legnagyobb tőzsdei bevezetése - Jön az új sztárrészvény?

Az idei év egyik legnagyobb sztárpapírja egyértelműen a chipgyártó Nvidia, köszönhetően a mesterséges intelligencia térnyerésének, amely a cég számait alaposan megtolta. A nagyobb hype viszont a következő napokban egy másik chipgyártónál, a Nasdaqra igyekvő Armnál jöhet, amely az év legnagyobb amerikai tőzsdei bevezetésére készül. A cég sztorija kifejezetten izgalmas, a körülöttünk lévő elektronikai eszközökhöz jó eséllyel van köze az Armnak, és persze az iparág növekedési potenciálja is fényes jövőt vetít előre. Viszont vannak kockázatok, hiszen a Kínától való túlzott függőség felvet néhány kérdést, és úgy tűnik, hogy az egyébként jó sztoriért elég borsos árat kell fizetnie a befektetőknek.

Tőzsdére megy az Arm

Nem a nagy tőzsdei bevezetésekről lesz híres az idei év, azonban van egy olyan vállalat, melynek az IPO-ját árgus szemmel figyeli a piac. A japán SoftBank tulajdonában lévő brit székhelyű cég, az Arm augusztusban nyújtotta be IPO-rospektusát az USA-ban azzal a céllal, hogy a részvényeit a Nasdaqra bevezessék.

A céget 1990-ben alapították az Apple és néhány másik társaság közös vállalkozásaként, hogy alacsony áramfogyasztású processzorokat készítsenek különböző akkumulátoros eszközökhöz. Először 1998-ban került a tőzsdére a cég, majd 2016-ban a SoftBank 32 milliárd dollárért felvásárolta és magánkézbe vette. Akkoriban egyébként az számított a legnagyobb felvásárlási ügyletnek az európai tech szektorban.

A SoftBank ezek után az Nvidiának akarta eladni az Armot 40 milliárd dollárért, de ez a próbálkozás a szabályozóknál megbukott, mivel komoly verseny- és a nemzetbiztonsági aggályok merültek fel. Így jutottunk el az újbóli tőzsdei bevezetésig, amely jövő héten esedékes.

Miről szól még a cikk?

  • Megnéztük, mit kell tudni az Armről, amely az elmúlt évek legnagyobb tőzsdei bevezetésére készül az USA-ban.
  • Izgalmas a cég, magas marzsok mellett szállítja a profitot.
  • Vannak azért kockázatok, főleg az Arm Kínától való magas függősége aggasztó.
  • Rossz hír, hogy az előztes számok alapján egyáltalán nem tűnik olcsónak a részvény.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés