Előfizetői tartalom

Mennyibe kerülhet a Budapest Airport és miből fizeti ki a magyar kormány?

A budapesti reptér felvásárlási sztorija több évnyi huzavona után a célegyenesbe érhetett, a legfrissebb hírek szerint ugyanis Magyarország hivatalos ajánlatot nyújtott be a Budapest Airport többségi részesedésének megvásárlására egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül. Az ajánlati árról egyelőre nincs hír, de az iparági szorzók és az utóbbi évek tranzakciói alapján kiszámoltuk, hogy mennyiben kerülhet a reptér. Két évvel ezelőtt 4,4 milliárd eurós vételi ajánlat mellett folyhattak a tárgyalások, egy elemzői becslés akkor 4,2-5,2 milliárd euróra tette a Budapest Airport értékét, mutatjuk, hogy mekkora összeg adódik a tőzsdei árazások és az elmúlt évek reptéreladásai alapján.

A Budapest Airport felvásárlási sztorija 2020-ban kezdődött, és egészen az átvilágításig jutott a folyamat, amikor a magyar kormány tavaly közölte, hogy eláll a tranzakciótól. Abból nem csinált titkot a kormány, hogy a reptér megszerzésének tervéről nem tett le, idén januárban Nagy Márton egy háttérbeszélgetésen már azt mondta, hogy társbefektetővel veheti meg a Budapest Airportot a magyar állam, aki üzemeltetné is a repteret. A miniszter akkor hozzátette, hogy a felvásárlás 2023 végére zárulhat le és katari befektetőt említett, mint lehetséges partnert. Idén áprilisban Nagy Márton újra nyilatkozott a témában, a gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádióban elmondta, hogy a budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A miniszter kiemelte, hogy a kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos, az üzletet szerinte még az év vége előtt le lehet zárni.

A legújabb fejlemény, hogy tegnap este a Bloomberg megszellőztette, hogy Magyarország hivatalos ajánlatot nyújtott be egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül a Budapest Airport többségi, 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlására.

Mennyit érhet a reptér?

Az ajánlati árról nincs információ és az érintett felek sem kommentálták a híreket. Annyi kapaszkodó van, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés