Előfizetői tartalom

Megint jöhet a 100 dollár feletti olajár? Ennek sokan nem örülnének

Jelentős emelkedést tapasztaltak az olajárak az elmúlt hónapokban, miután a világ nagy kitermelői a kínálat visszafogásával igyekeznek reagálni a bizonytalan gazdasági környezetre, amely képes befolyásolni a keresletet. A legfrissebb hír ezzel kapcsolatban éppen a héten jött, miután mind Oroszország, mind Szaúd-Arábia bejelentette, hogy meghosszabbítja önkéntes termeléscsökkentését az év végéig. Utóbbi lépése meglepetésként érte a piacot, beleértve a Goldman Sachs csapatát, amely mostmár elképzelhetőnek tart egy olyan forgatókönyvet, mely szerint 100 dollár fölé emelkedhet az olajár. Ez az inflatórikus hatások miatt nem kis fejfájást jelenthetne a világnak.

10 hónapja került utoljára ennyibe az olaj

Erős nyári hónapokon van túl az olajár: míg június elején 72 dollár közelében mozgott a globális benchmarknak számító Brent árfolyam, addig augszutusban már 86 dollárig emelkedett a jegyzés. Itt azonban nem állt meg az emelkedés, a héten már 90 dollár fölött is járt a Brent, ami több mint 27 százalékkal magasabb, mint a nyár eleji szintek.

Ilyen magas olajárat utoljára tavaly novemberben, vagyis 10 hónapja láttunk.

brent0907a

Az olajár elmúlt hónapokban látott emelkedése mögött részben az olajkartell által eszközölt termeléscsökkentések állnak. Ennek a legújabb fejezete éppen a héten történt, amikor az egyik legnagyobb olajtermelőnek számító Szaúd-Arábia az év végéig meghosszabbította a napi 1 millió hordós önkéntes termeléscsökkentését, Oroszország pedig vállalta, hogy augusztusban napi 500 000 hordóval, szeptemberben pedig napi 300 000 hordóval csökkenti önkéntesen az exportot. Ahogy a fenti grafikonon látható piaci reakció is mutatja, a két ország döntése egyértelműen magasabb olajárakat vetít előre, hacsak a kereslet nem kezd el hirtelen romlani.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés