infláció zsugorinfláció bevásárlás
Üzlet

Újabb fellépést tervez a boltokban a kormány

Portfolio
A kormány újabb területen ígér fellépést a boltokban, most nem az áremelést, hanem a termékek méretének csökkenését ellenőrizné - írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A minisztérium állítása szerint a boltok rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat. Ezt a szakirodalom zsugorinflációnak (angolul „shrinkflation”) hívja, amely arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára bár változatlan marad, csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége.

Egy termék ára, ha a gyakorlatban nem változik, miközben kiszerelése a korábbi 100 grammról 90 grammra csökken, akkor valójában több mint 10 százalékos „áremelést” kell elszenvednie a fogyasztóknak - írja a tárca.

A kormány a leghatározottabban fel fog lépni ez ellen - ígérik a közleményben.

A GFM közleménye azt nem említi, hogy miként szeretnének fellépni a kiszerelések méretének csökkentése ellen. Megjegyzendő, hogy az ilyen pszichológiai trükköket jellemzően nem a kormány által gyakran bírált "multinacionális kiskereskedelmi láncok" vetik be, hanem a termelők, beszállítók, hiszen készterméket csomagolva kapják. Az mindenesetre látszik, hogy az elmúlt hetekben újabb frontot nyitott a kormány a boltokkal szemben, a profitszerzést "nyerészkedésnek" hívja és a szektort teszi felelőssé az inflációért. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy mindez csak egy kommunikációs panel. Az infláció ugyanis szervesen is gyorsan csökken: a tavalyi durva energia- és élelmiszerársokk kikerül az éves drágulást mérő mutatóból, illetve a recesszió szűkíti a keresletet, ez pedig féken tartja az árakat. A kormányzat viszont szeretné a saját intézkedéseinek sikereként bemutatni a dezinflációt, ehhez pedig már a közelmúltban is hoztak jelképes hatású intézkedéseket.

Címlapkép forrása: Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
akkumulátor