Előfizetői tartalom

Áremelkedésre figyelmeztet a csomagolóanyag-gyártó: az új hulladéktörvény felborítja a piacot

Nyár közepén, július 1-től elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer, az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszere. Az újdonságokról már korábban több cikkben is beszámoltunk, illetve arról is, hogy az egyes terméktípusoknál milyen díjváltozást jelent az újítás a gyártó cégekre nézve, akiknek pénzügyi felelőssége van a hulladékkezelésben: például korábban a papír és karton kilójáért 19 forintot kellett fizetni (környezetvédelmi termékdíjként), míg az EPR-ben ez 173 forintra emelkedett. Azóta eltelt két hónap, az eddigi tapasztalatokról, illetve arról, hogy ez a költségemelkedés miként jelenik meg a fogyasztói árakban, Dennis Belkovsky, a Dunapack Kft. Klaszter ügyvezető igazgatója számolt be.

2023. július 1-jével indult el az új hulladéktörvény? Milyen vélemény, tapasztalat alakult ki az új rendszerről azóta?

Nehéz dolgom van, amikor értékelnem kell a július 1-jén életbe lépett új, magyar hulladékgazdálkodási szabályozást. Az a paradox helyzet alakult ki, hogy miközben a célokkal teljes mértékben egyetértünk, addig a megvalósítás nemcsak hogy hibás, hanem egyenesen kontraproduktív lehet. Az újrahasznosítás arányának növelése számunkra is fontos cél, sőt az újrahasznosítás a működési logikánk gerince, az üzleti modellünk alapja. A Prinzhorn Csoport három cége gyakorlatilag a körforgásos gazdaság modelljét ülteti át a gyakorlatba: a Hamburger Recycling gyűjti be a Magyarországon keletkező papírhulladékot, a Hamburger Hungária ebből a hulladékból (plusz importból) évente 700 ezer tonna hullám-alappapírt termel, végül pedig mi, a Dunapack 90%-ban újrahasznosított alapanyagból csomagolási megoldásokat állítunk elő három hazai gyárunkban. A legnagyobb felhasználók között van az élelmiszeripar, az elektronika, az e-kereskedelem, de tulajdonképpen az élet szinte minden területén találkozni lehet ezekkel a csomagolásokkal, dobozokkal. Egyetértünk azzal az uniós elvvel is, ami a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszer mögött meghúzódik. Az Európai Unió szándéka az volt, hogy ösztönözze a gyártókat a termékek környezetbarát tervezésére, a hulladék minimalizálására és a hulladék újrahasznosítására vagy megfelelő kezelésére. Mind mondtam, ez abszolút egybeesik a mi elveinkkel és gyakorlatunkkal.

Ahol a dologba hiba csúszott, az ennek az elvnek az átültetése a magyar jogszabályokba.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés